*Nettavisen* Nyheter.

Prompen din gjør folk rundt deg friskere

Stinkende forskning

MIRAKELKUR: Et magadrag med promp skal være rene rene mirakelkuren, og kan hjelpe med å forebygge kreft, hjerteinfarkt, høyt blodtrykk og demens, om vi skal stole på en en gruppe britiske forskere.

Du skal ikke være så nøye på holde gassen inne, sier forskere.

12.03.19 10:28

Å slippe en fjert i tide og utide gjør deg neppe til den mest populære personen i lokalet, og pågående utlufting vil vi anta gjør både venner og kollegaer temmelig irriterte.

Men det er det ingen grunn til.

Ifølge forskere ved Universitetet i Exeter, gjør du faktisk folk en tjeneste ved å frigjøre litt tarmgass, skriver avisen The Mirror.

Den ubehagelige lukten av råtne egg som kan komme snikende med en fjert, er gassen hydrogensulfid.

Hydrogensulfid er dødelig i høye konsentrasjoner, men i mindre doser er gassen angivelig rene mirakelkuren, og kan hjelpe med å forebygge kreft, hjerteinfarkt, demens og slag påstår forskerne.

Forskerne ved Universitetet i Exeter har til og med laget et medikament for å nyttiggjøre seg av de positive helseeffektene.

- Vi har laget et preparat som inneholder de nyttige egenskapene som sakte skal gi rett mengde gass til skadede celler, forteller forskningsleder Matt Whiteman til The Mirror.

Dette er ikke første gang forskere har dokumentert gunstig helseeffekt av fis. I 2008 viste laboratorieundersøkelser på mus ved Johns Hopkins-universitetet i Maryland i USA at hydrogensulfid kan motvirke høyt blodtrykk.

Hydrogensulfid får nemlig blodårene til å slappe av og hjelper dermed til med å holde blodtrykket nede.

Til informasjon kan vi opplyse om at de fleste mennesker letter på trykket mellom 10 og 22 ganger i døgnet for å slippe ut de opp mot 2,5 literne med tarmgass kroppen vil ha ut.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.