*Nettavisen* Nyheter.

Rettsmedisinere: - «Jack the Ripper» identifisert

Jack the Ripper

Britenes store mareritt fra slutten av 1800-tallet, drapsmannen kjent som Jack the Ripper, kan endelig være identifisert. Foto: John Tenniel - Punch - Ripper cartoon (Wikipedia)

Rettsmedisinere hevder de gjennom DNA-tester endelig har løst et av de største kriminalmysteriene i historien. De tror de har «Jack the Ripper» sin identitet.

19.03.19 08:59

Obs. Artikkelen inneholder enkelte sterke bilder.

Testresultatene er publisert i tidsskriftet Journal of Forensic Sciences, skriver CBS News.

Resultatet peker ut den polske frisøren Aaron Kosminski, som da var 23 år, og som var politiets hovedmistenkte.

«Jack the Ripper» drepte minst fem prostituerte kvinner i den fattige bydelen Whitechapel i Øst-London. Drapene ble begått i årene 1888-1891.

I alle drapene var halsen skåret over på ofrene. De ble også skåret opp i mageregionen og drapsmannen fjernet enkelte indre organer fra dem.

Drapene var utført på et slikt vis at det så ut som om drapsmannen hadde en viss medisinsk innsikt, om ikke kirurgisk erfaring.

Les også: Fem uløste drapsgåter

Klikk på bildet for å forstørre.

WHITECHAPEL-DRAPENE: Jack the Ripper er kjent for fem drap, men mellom april 1888 og februar 1891 ble det begått til sammen elleve drap i området Whitechapel øst i London. På kartet er de syv første åstedene tegnet inn. Foto: Wikipedia

Politiet løste aldri saken, noe som har bidratt til den enorme oppmerksomheten rundt den i ettertid.

«Ripperologer» har over tiden presentert over 200 mulige mistenkte og hypoteser, dog ingen med konkluderende beviser. De mest populære hypotesene omfatter konspirasjoner mellom Dronning Victorias tronarvinger og frimurere.

Jack the Ripper er den første seriemorderen i historien som fikk internasjonal mediadekning.

Selv om saken fikk mye oppmerksomhet i Storbritannia var det ikke før drapet på offeret Mary Kelly, et drap som forøvrig refereres til som svært brutalt, at den spredde seg til resten av verden, opplyser Wikipedia.

Klikk på bildet for å forstørre.

POLITIFOTO: Det svært bestialske drapet på Mary Kelly gjorde at også medier langt utenfor England fattet interesse for seriemorderen kjent som Jack the Ripper. Foto: Politibilde (Wikipedia)

Ripper er også den første kjente seriemorderen som kommuniserte med politiet. Selv om flere av brevene mottatt av Scotland Yard ble avvist som falske, er det enighet om at ett signert «...From Hell» er autentisk. Sammen med dette brevet kom også en halv nyre fra et angivelig offer.

Les også: Dagbok kan ha avslørt Jack the Rippers identitet

En av mytene er at ingen skal ha sett Jack The Ripper. Dette er feil, ifølge John Grieve, som sier til BBC:

Det er en vanlig feiltakelse at ingen skal ha sett morderen, at han bare forsvant inn i tåka. Men det stemmer ikke. Det var vitner den gang som sto høyt i kurs hos politiet.

Klikk på bildet for å forstørre.

MYSTISK FIGUR: Slik illustrerte avisen The Illustrated London News Jack the Ripper i oktober 1888. Seriemorderen ble også kalt «The Whitechapel Murderer» og «Leather Apron».

Det er laget flere filmer med de ulike teoriene bak Jack the Ripper. En av disse er From Hell fra 2001 med Johnny Depp i hovedrollen som politiinspektør Fred Abberline.

En rekke bøker er også basert på historien. Patricia Cornwell har skrevet en bok hvor hun påstår at hun har avslørt morderen Walter Sickert, en kunstner som bodde i London på denne tiden.

DNA-materialet som nå er testet stammer fra et silkeskjerf funnet ved Jack the Rippers fjerde offer, Catherine Eddowes. Flekker på skjerfet hevdes å være blod og sæd, og sistnevnte hevdes å være fra drapsmannen. Tester tyder på at DNA-materialet stammer fra Aaron Kosminski.

Kritikere hevder imidlertid at resultatet fra DNA-prøvene ikke er gode nok til å endelig å kunne slå fast at Kosminski var Jack the Ripper.

Kosminski døde i et mentalsykehus i 1919.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag