- Egg, spesielt eggeplomme, er en stor kilde for kolesterol i kosten, skriver Victor Zhong i en ny studie, ifølge CNN.

Han er hovedforfatteren bak studien, og jobber til daglig på Northwestern University Feinberg School of Medicine i Chicago. Han og hans kolleger har sett på om inntak av egg kan ha en sammenheng med hjertesykdommer og tidlig død.

De fant ut at et stort egg inneholder 186 milligram kolesterol, og 300 milligram kolesterol gir en høyere risiko for både hjertesykdommer og tidlig død, ifølge studien som ble publisert i det medisinske tidsskriftet JAMA.

Dermed kan to eller flere egg per dag være nok til at du havner i faresonen.

Lang og grundig studie

Forskerne tok seg god tid til å analysere funnene i studien. De undersøkte data fra seks forskjellige grupper som inkluderte mer enn 29.000 amerikanere, som ble fulgt i 17,5 år i gjennomsnitt.

Å gi kroppen 300 milligram ekstra med kolesterol øker risikoen for hjertesykdom med 3,2 prosent, og det øker risikoen med 4,4 prosent for en tidlig død. Et halvt egg ekstra per dag øker risikoen for hjerte- og karsykdommer med en 1,1 prosent, og det øker risikoen med 1,9 prosent for å en tidlig død uavhengig av årsak, ifølge studien.

- Et viktig tema for leger

I en kommentar som ble publisert i forbindelse med studien, skriver legen Robert H. Eckel ved universitetet i Colorado at dette er et tema som er viktig for leger.

- Hvorfor? Sammenhengen mellom å spise egg og høyt kolesterol har blitt debattert i flere tiår, men ikke blitt prioritert noe særlig de siste årene. Derfor, så er denne rapporten langt mer omfattende med nok data, for å gi tyngde til å kunne si at egg og høyt kolesterol spiller en viktig rolle i risikoen for hjerte- og karsykdommer og tidlig død. skriver Eckel, ifølge CNN.

Andre forskere mener at studien kun viser en forbindelse, og ikke et årsak-virkningsforhold mellom egg, kolesterol og hjertesykdom. Derfor trenger man enda mer forskning på området.