KOLBOTN (Nettavisen): TV-serien «Wisting» er en kommende norsk krimserie som skal utspille seg over ti episoder våren 2019 og baserer seg på forfatteren Jørn Lier Horsts bøker om politietterforskeren, William Wisting.

Hovedrollen som William Wisting spilles av skuespilleren kjent fra teaterscener, TV-serier og filmer, Sven Nordin. Han forteller at han alltid har hatt lyst til å spille en politietterforsker.

- Kunne du jobbet som en politimann på ordentlig?

- Nei, det tror jeg nok egentlig ikke, men jeg har alltid hatt lyst til å spille en politimann en eller annen gang i løpet av min karriere. Jeg har fått lov til å spille en av de politimennene jeg liker best, i en av de krimbøkene jeg har lest. Han er en spennende karakter for meg som skuespiller å gå inn i, men jeg tror ikke mine evner som privatperson hadde vært bra nok til å bli politimann. I alle fall ikke en drapsetterforsker, sier Sven Nordin til Nettavisen.

Grensesprengende budsjett

Den kommende serien har hatt et gigantisk budsjett på hele 110 millioner kroner, som er et grensesprengende høyt beløp, som gjør «Wisting» til den dyreste norske TV-serien noensinne. «Wisting»-dramaet vil kunne sees på TV3 og Viaplay, som sikret seg rettighetene til serien tidlig i prosessen.

61-åringen røper overfor Nettavisen at han ble svært begeistret da han fikk vite hvor omfattende TV-serien kom til å bli, men at han ikke har kjent på presset av å spille hovedrollen i Norges dyreste TV-serie.

- I begynnelsen tenkte jeg «wow», dette blir svært. Og så skal jeg jo liksom være den motoren som står i midten, men jeg har litt erfaringer fra dette tidligere. Jeg har som regel en rutine på å legge vekk sånne ting og tenke en dag av gangen og at min jobb er bare å gjøre så godt jeg kan, forklarer skuespilleren, som også er aktuell med teaterstykket «Bestefar» på Chateu Neuf for øyeblikket.

- En brikke i et stort spill

TV-yndlingen forteller videre at han synes det er utrolig hvordan produksjonselskapet for krimserien, Cinenor, har filmet den kommende serien. Nordin forklarer at han svirrer rundt et kjempeapparat med «helikopter suits», droner og filming i Norge og utlandet.

- Jeg har lært meg at jeg er en brikke i et svært spill og den brikken må jeg bare prøve å ivareta så godt som mulig. Jeg tenker ikke så mye på resultatet, men at jeg skal levere så godt jeg kan. Hvis ikke blir det for svært, på en eller annet måte. Jeg prøver å minimalisere det, sier Nordin.

Les også: Slik gikk det med Norges første realitydeltakere

- Blir som å avslutte midt i samleie

Wisting-produksjonen er inne i sin siste uke med innspilling og alt ser ut til å være fullført for skuespillerne. Men alt var ikke rosenrødt for teamet som jobbet med TV-serien for en måneds tid tilbake.

56 filmarbeidere gikk nemlig ut i streik 1. september, noe som gikk hardt utover innspillingen av Wisting. Det førte til en bråstopp for innspillingen, som var inne i en god periode, meddeler Nordin.

Heldigvis for hovedrolleinnehaveren og resten av Wisting-teamet kom produksjonsselskapet Cinenord Virke Produsentforeningen og Norsk Filmforbund til enighet i slutten av september, som førte til at serien kunne fullføres.

Nordin forteller at han aldri fryktet for at serien måtte legges ned, som flere andre, men at det var frustrerende å stoppe innspillingen midt i en god flyt-periode.

- Nei jeg var ikke engstelig for at serien sulle legges ned, men når man er i en god «flow» så blir det litt som at man avslutter midt i et samleie, sier Nordin lattermildt.

- Man vil på en måte fullføre når rytmen er i gang. Det blir litt sånn «ååh må vi vente nå som det gikk så bra her», og så må man begynne litt på nytt igjen. Men jeg var aldri redd for at vi ikke skulle få avsluttet, forteller Nordin.

Les også: Northug innrømmer i ny bok: Løy til politiet om fyllekjøringen

Autentisiteten engasjerer: - Vi ser det på Beck og Wallander

Serien som kommer våren 2019 utspiller seg i Larvik, men det var ikke gitt at det skulle bli byen TV-serien ble filmet i. Det var diskusjoner om å filme i Budapest og i Praha, men filmselskapet landet til slutt på å filme i Larvik. En faktor som er svært viktig for autentisiteten i serien, ifølge Nordin.

- Det synes jeg er et pluss for serien at vi har filmet i Larvik. Vi ser det på Beck som filmes i Stockholm og Wallander filmes i Ystad i Sverige. Den lokale koloritten er veldig viktig å ivareta. Og dette er politidrama som skjer i lille Norge. Jeg har vært i utlandet og filmet før og sett at det er vanskelig å gjenskape den lokale «feelingen» i et annet land.

Den meritterte skuespilleren gjør det klart at filmingen i Larvik fører til en gjenkjennelsesfaktor for TV-seerne.

- Naturen i boka spiller en viktig rolle for krimdramaet. Lyset og kystlandskapet er en stor styrke for serien og det ville man ikke fått hvis man hadde spilt det inn i et annet land, for det ser ikke ut sånn noe sted bortsett fra i Larvik, forteller Nordin lidenskapelig.

Les også: Manusforfatter trakk seg fra Kongo-film grunnet heltevinkel

Får Matrix-stjerne som partner

En annen «x-faktor» i Wisting er at skuespilleren Carrie-Ann Moss, kjent som Trinity fra Matrix-triologien, spiller en av de større rollene i TV-dramaet. Nordin røper at han og Moss kommer til å jobbe tett på hverandre i serien.

- Carrie-Ann var effektiv, rask, lett å jobbe med, utrolig lydhør og kom med masse sceneløsninger under innspilling. Vi har ganske mange scener sammen og hun blir jo på en måte min partner i TV-serien. Hun er alltid «tilstede». Hun er ei man kan stole på, en som kan håndverket, helt ut til fingerspissene, sier Nordin om den kjente filmstjernen.

TV-serien som vil utspille seg i 2019 er basert på Jørn Lier Horst bøker fra bokserien om William Wisting. Stordramaet er basert på Jørn Lier Horst-bøkene «Jakthundene» og «Hulemannen».

Horsts første bok om etterforsker Wisting, «Nøkkelvitne», kom i 2004. Horst bruker egne erfaringer som politimann og etteforskningsleder i krimbøkene sine.