- Om Skavlan skal beholde oppdraget som vert for Sveriges største talksow, er det på høy tid at han tar tak i seg selv, og slutter å lage underholdning med et trist kvinnesyn, skriver svenske Maria Brander i en kronikk publisert i den svenske avisen Expressen onsdag.

Brander har sett seg lei av det hun omtaler som «sexistiske holdninger» fra den populære talkshowverten Fredrik Skavlan.

Den svenske debattanten refererer blant annet til episoden av Skavlan forrige uke, der serieprodusentene Marie Agerhäll og ektemannen hennes Jesper Rönndahl var gjester.

Brander mener at Skavlan bevisst overskygget Agerhäll som gjest, og kun fokuserte på ektemannen.

- Intervjuet med humorparet er på alle vis et stykke pinlig TV. Man ser tydelig hvor ubekvem Agerhäll er, der Skavlan nesten utelukkende retter seg mot Rönndahl, skriver hun i kronikken.

Flere reaksjoner

Kronikken til Maria Brander kommer kort tid etter at Agerhäll selv kritiserte Skavlan for måten han behandlet henne under intervjuet.

På Instagram gikk «Dips»-skaperen hardt ut mot Skavlan og produksjonen, og kritiserte dem for hvordan hun hadde blitt klippet i programmet.

- 100 prosent av spørsmålene til meg handler om Jesper eller hvordan det er å leve med ham, skriver hun blant annet.

Tidligere har også den svenske svømmeren Sarah Sjöström, hevet kritikk mot Skavlan.

Da hun gjestet programmet i høst fikk hun utelukkende spørsmål om dietten sin, om hun har synlige mageruter og om hvorvidt hun gjør husarbeidet sitt selv - i stede for spørmål om den imponerende svømmekarrieren som hun er kjent for.

- Usynliggjør kvinner

Til Nettavisen forteller Brander at hun ikke tror at Fredrik Skavlan har et dårlig kvinnesyn, men at hun reagerer på hvordan han speiler et gammeldags syn på kvinner i sitt program.

- Dette gjennom at han i blant usynliggjør kvinner som Marie Agerhäll som nesten bare fikk spørsmål om sin mann. Og spørsmål som omhandler kropp, mat eller husarbeid, som med Sarah Sjöström, sier hun.

I kronikken forsøker Brander å illustrere at det ikke handler om et engangstilfelle, men at det finnes et mønster i Skavlans sendinger.

- Skavlan har også tidligere stilt seg uforstående til kritikken mot ham. Jeg synes han skal sette seg ned å gå gjennom intervjuer han har gjort der både seere og intervjuobjektene har reagert, og fundere over hvor det har gått galt, sier hun til Nettavisen.

- Hva han og produksjonen kan gjøre annerledes? Jeg får vel bare anta at de ikke er bevisst om at han i blant sårer sine gjester og seere, legger hun til.

- Et redaksjonelt valg

Til den svenske avisen Expressen slår svenske SVT hardt tilbake mot kritikken Brander retter mot Skavlan, og deler ikke samme oppfatning om at Fredrik Skavlan er dårlig til å intervjue kvinner.

- Men det er klart det går mindre bra med enkelte intervjuer i løpet av ti år. Det er vel ikke så rart, sier Anders G. Carlsson, prosjektleder for «Skavlan».

På spørsmål om produksjonen angrer på klippen som Marie Agerhäll kritiserer dem for, svarer han følgende:

- Man gjør en redaksjonell beslutning om hva som skal til for at alle gjestene skal komme til sin rett. At en gjest ikke føler det, er leit. Men det er et redaksjonelt valg, og sånn må det være. Det kan ikke gjøres på noen annen måte, sier han videre.

- Ingen grunn til kritikk

I Norge sendes «Skavlan» på TV 2. Til Nettavisen sier nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække at TV 2 ikke har noen grunn til å kritisere Skavlan for måten han intervjuer gjestene sine på.

- Det er naturlig å snakke om kritikk når den kommer, men etter to sesonger på TV 2 har vi ikke hatt noen grunn til å kritisere Fredrik for måten han intervjuer gjestene i programmet, sier Solbrække.

Ifølge nyhetsredaktøren får TV 2 stadige kommentarer på sine programmer, særlig i sosiale medier. I dette tilfelle har det vært stille i deres kanaler om denne saken.

- At det hevdes at han skaper et gammeldags bilde av kvinner i sitt program er en fremstilling jeg som redaktør ikke kjenner meg igjen i, sier hun.