Har du hatt vondt i magen over tid, hatt diaré eller følt deg slapp og ukonsentrert?

Da har du kanskje vært inne på tanken å legge om kostholdet ditt. For du har sikkert brukt doktor Google allerede, og funnet ut at det er lurt å kutte ut både brød, pasta og alle andre produkter med gluten i.

Vel, du bør kanskje ta en tur til legen før du går for et glutenfritt kosthold.

- Du bør ta en blodprøve hos fastlegen din mens du spiser gluten for å avdekke om du kan ha cøliaki eller ikke, sier Knut Lundin, professor ved K.G. Jebsen-senter for cøliakiforskning ved Universitetet i Oslo (UiO), og overlege ved OUS Rikshospitalet.

- For hvis du kutter ut gluten uten at du faktisk trenger det, setter du begrensninger både for deg selv og dem rundt deg,

Blodprøven gir heller ikke utslag om du lever på et glutenfritt kosthold.

Symptomer på cøliaki

Gluten er et protein som finnes i kornslagene hvete (inkludert spelt), rug og bygg. Havre er i en mellomstilling, og tåles av så godt som alle cøliakere, men det er ikke gluten i ris, mais, quinoa, teff og andre lignende arter.

Noen kan reagere på gluten, og noen blir sykere enn andre.

Én til to prosent av befolkningen har cøliaki, som er en sykdom det er viktig å få diagnostisert da det den er koblet til mangel på jern og vitaminer, benskjørhet og en rekke andre sykdommer. Det er en betennelse i tynntarmen, og gjør at tarmtottene blir skadet. Typiske symptomer er jernmangel, urolig mage og en følelse av å alltid være trøtt og ukonsentrert.

- Du blir gjerne både oppblåst og urolig i magen, og du kan få diaré og må gå ofte på do, etter du har spist for eksempel brød og pasta, forklarer Lundin.

Cøliakere som blir behandlet med glutenfri kost, har som oftest god helse. Anniken Hauglie har skrevet et innlegg på Nettavisen om hvordan det er å spise glutenfritt.

Symptomer på glutenintoleranse og hveteallergi

Du kan ha flere av de samme symptomene dersom du er glutensensitiv, men forskjellen er da at tarmtottene dine ikke er skadet. Det kan være vanskelig å skille glutensensitivitet og cøliaki, og derfor bør du ta en blodprøve hos legen for å utelukke at du har sykdommen.

Det finnes også lite bevis for at det er glutenet du reagerer på, dersom du tror du er glutensensitiv. Lundin skriver i et innlegg, publisert på Medisinbloggen til Universitetet i Oslo, at en stor studie publisert i fjor viste at det ikke nødvendigvis er gluten man reagerer på. Deltakerne i studien levde glutenfritt, og hadde lite tarmplager. Men da de skulle spise müslibarer, som en del av studien, der noen var tilsatt gluten og noen tilsatt fruktan, reagerte flesteparten på fruktan - og nesten ingen på gluten.

Det er også andre ting enn fruktan og gluten du kan reagere på.

- Om du ikke har cøliaki eller glutensensitivitet, men likevel reagerer på hvete, kan du ha hveteallergi. Forskjellen er at du da får en allergisk straksreaksjon, og har gjerne en positiv IgE-blodprøve mot hvete, forklarer Lundin.

Denne allergiske reaksjonen kan ligne på symptomer du får om du spiser peanøtter hvis du er allergisk. Symptomer på hveteallergi er oppkast, diaré, magesmerter, hudutslett og pustebesvær, ifølge Helsenorge.no.

Har du hveteallergi reagerer du på hvete, og Lundin tror ikke at at det er glutenet i hveten du da reagerer på. Hveteallergi er imidlertid en sjelden tilstand blant voksne.

Endret kosthold og matvaner kan hjelpe

Det er imidlertid ikke skadelig å kutte ut matvarer med gluten selv om du ikke har fått påvist cøliaki. Lundin understreker at legene verken kan anbefale eller fraråde deg å kutte ut glutenprodukter om du selv føler det kan hjelpe deg, om du er glutensensitiv.

- Du må lytte til kroppen og gjøre det du mener er riktig for deg, men samtidig ikke sett for mange begrensninger for deg selv, sier Lundin.

Er du kun glutensensitiv, vil du kunne tåle å få i deg noe gluten, eller spise surdeigsbrød eller speltbrød. Det er for øvrig ikke noe som tilsier at det er et problem å kutte ut gluten uten at du faktisk trenger det.

- De som har cøliaki og som lever glutenfritt, har det jo vanligvis helt fint dem også, og lever godt, sier Lundin.

Har du cøliaki kan du kun bli kvitt plagene ved å leve med et glutenfritt kosthold.

- Det er viktig å være veldig nøye. Det finnes mange erstatningsprodukter for matvarer som har gluten i seg, og det er også mye mat som er naturlig glutenfritt, som for eksempel banan, salat, mais og ris, forklarer Lundin.

Han forteller at sykdommen er vanligere i dag enn for 40-50 år siden, men er ikke like alvorlig å få nå som før.

- Vi tror at det skyldes at legene er flinkere til å fange det opp nå, slik at de som får det påvist legger om kostholdet, sier han.

Cøliaki hos barn

Selv om det ikke er noe problem å kutte ut glutenprodukter selv om du ikke har fått påvist cøliaki, bør du tenke deg godt om dersom du har fått det for deg at barnet ditt ikke kan spise gluten, mener Lundin. Dersom du faktisk opplever at barnet ditt blir dårlig av mat, bør du heller dra til legen og teste om ungen din har cøliaki.

«Barn som lider av cøliaki, kan ha redusert vekst og være sure og grinete. Tilstanden kan også være uten symptomer eller bare gi vage og lite uttalte symptomer», skriver Norsk Helseinformatikk.

Hvorfor noen utvikler sykdommen som barn og unge, mens andre først får det når de er voksen, er ukjent.

- Det er som alle andre immunsykdommer - vi vet lite om hva som gjør at folk får sykdommen, og heller ikke hvorfor noen får den som voksen, forklarer Lundin.

Han forteller imidlertid at noen har fått påvist cøliaki etter at de har vært på reise, blitt dårlig i magen og aldri blitt bra igjen. Det er også blitt gjort tester av babyers avføring tidligere, og det er blitt gjort interessante funn.

- Babyer som senere utvikler cøliaki har mer av tarmvirusinfeksjoner enn dem som ikke utvikler sykdommen, sier lege og professor Knut Lundin.