Han var den største private investoren i Russland før han ble jaget ut av russiske myndigheter i 2005.

Bill Browder hadde nærmere 30 milliarder kroner under forvaltning investert hovedsakelig på børsen i Moskva. Så begynte han å stille alt for mange spørsmål.

I et intervju med CNN, sier han ifølge Business Insider at Putin er god for 200 milliarder dollar, tilsvarende over 1.500 milliarder kroner, noe som gjør ham til verdens rikeste mann.

Nestemann på listen er Bill Gates med sine 79 milliarder dollar, eller rundt 700 milliarder kroner.

- Etter 14 år med makten i Russland og man ser på hvor mye landet har tjent, og hvor lite landet har investert på skoler, veier, sykehus og lignende - er alle pengene plassert i eiendom, sveitsiske bankkonti, aksjer og hedgefond som forvaltes på vegne av Putin og hans kamerater, sier Browder.

Browder understreker at Putin brukte de første ti årene ved makten til å stjele så mye penger som mulig for han selv og sine venner.

Har Browder rett så tilsvarer Putins formue over en fjerdedel av et norsk oljefond.

I dag skal EU etter planen iverksette ytterligere sanksjoner mot Putin og hans oligarkvenner. 19 personer og ni selskaper settes på sanksjonslisten som følge av konflikten i Ukraina.

- De slo i én time og 18 minutter
Nettavisen har ved flere anledninger intervjuet Bill Browder blant annet i forbindelse med «Det store intervjuet» i 2013.

Da kunne han blant annet fortelle om sitt livs største mareritt i november 2006. Da ble en av hans advokater, Sergei Magnetsky, slått til døde av åtte fangevoktere fra uropatruljen i et fengsel i Moskva

- De satt han på enecelle og åtte opprørspoliti med gummibatonger slo ham i én time og 18 minutter så han døde, sa Browder til Nettavisen.

Sergei Magnetsky ble bare 37 år gammel.

Systematisk korrupsjon
Årsaken til at Browder ble jaget ut av Russland var at han og hans forvaltere i hermitage Capital begynte å avdekke systematisk korrupsjon, noe de ikke fant seg i.

- Vi begynte å avdekke systematisk korrupsjon i de selskapene som vi investerte i. Som Gazprom, Sberbank og Unified Energy Systems, sa Browder.

Han anbefalte også Statoil og Telenor å selge og komme seg ut av Russland så fort som mulig.

- Du har en situasjon i Russland hvor tjenestemenn i regjeringen og politimyndigheten i all hovedsak kjører en bred skala av utpressing- og mafiametoder, hvor sjansene for at du får beholde noen av dine økonomiske gevinster er svært lave, sier Browder til Nettavisen NA24.

- Min beskjed til Statoil er å ta tapene og komme seg ut så raskt som mulig, fortsetter investoren.

LES HELE INTERVJUET HER: - Statoil! Kom dere fortest mulig ut av Russland

Browder er ikke den første som har tatt for seg Putins økonomiske interesser.

Også Anne Applebaum skrev nylig i The New York Review og Books følgende:

«Rett etter Putin overtok, gjorde han det klart at han ville fjerne eliten fra Jeltsins maktdager og sette inn sin egen elite, mest fra St. Petersburg, som var like korrupte, men lojale mot ham.»

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED