Gå til sidens hovedinnhold

- Putin og hans tusen nære venner har stjålet 8.000 milliarder kroner

- Putin vil drepe meg

Bill Browder var en gang den største vestlige finansielle investoren i Russland. Hans Hermitage Capital eide børsnoterte russiske aksjer for 4,5 milliarder dollar, tilsvarende 30 milliarder kroner.

Browders mange kamper mot korrupsjon, med ulike oligarker og andre av president Vladimir Putins venner, ble hans bane. I 2005 ble han kastet ut av Russland.

Det skulle Putin aldri ha gjort.

Putin kjemper for tiden sin største kamp som Russlands øverste sjef. Ikke siden murens fall i 1989, har det vært større spenninger mellom øst og vest. Sanksjoner er innført og det militære rustes opp i flere land.

En av Putins verste fiender, er Bill Browder. Han er mannen som fikk USA til å innføre visumnekt for mange av Putins maktelitevenner, noe som virkelig gjør vondt.

- Det er en meget elegant måte å straffe dem som skal straffes, ikke en hel befolkning.

Etter at Browders russiske advokat, Sergei Magnitsky, ble drept, har han viet sitt liv til å få synliggjort det virkelige Russland.

Og han er langt fra ferdig.

- Mitt mål er at eliten som har plyndret Russland, skal få visumnekt til alle de viktige vestlige landene og å få sine eiendeler frosset. Tenk deg hvordan en rik russer som ikke får lov til å reise til London eller den franske riviera får det?

- Khmer Rouge reiste ikke til den franske riviera, men den usbekiske diktatorfamilien og den russiske eliten, fester på Club 55 i St. Tropez, og heller flasker med champagne på hverandre.

- Tror du at du vil lykkes?

- Jeg begynte å bli pessimist, men da Putin begynte sin antiverden-kampanje, så kom optimismen tilbake.

Som følge av sin kamp mot Putin, lever Browder med et dødsstempel i panna.

- Putin vil drepe meg, men lever jeg et liv i redsel, så er svaret nei. Jeg kan ikke det, for da vinner han. Det kommer ikke til å skje.

- Flere russere har jo blitt myrdet i London?

- Ja, de dreper folk alle steder. I Wien, i Dubai, i Istanbul, ja, alle steder.

- Du er ikke redd for livet til din kone og dine barn?

- Jeg snakker ikke om hvilke sikkerhetstiltak jeg har rundt min familie.

Nettavisens økonomiredaktør Ole Eikeland møter mannen bak «The Magnitsky Act», Bill Browder, i «Det store intervjuet».

(Saken fortsetter under bildet)

Bill Browder er barnebarnet til den tidligere lederen for det amerikanske kommunistpartiet, Earl Browder. I 1936 stilte han som kommunistenes presidentkandidat.

Da Bill Browder ble kalt inn til jobbintervju hos Boston Consulting Group etter at han var ferdig på eliteuniversitet Stanford mot slutten av 1980-tallet, var han kun interessert i å jobbe der, hvis han fikk muligheten til å jobbe mot Russland.

Han ble plassert i London, som hadde Øst-Europa som en del av sitt dekningsområde. I 1991 dukket det opp en mulighet i Polen, hvor Browder ble hyret inn til å få skikk på bussproduksjonen til et selskap på bygda.

Han forstod raskt at selskapet ikke var mulig å redde, men han lærte en ting. At polske selskaper var dypt underpriset i forhold til vest-europeiske. Han gjorde 10-gangeren på sine første investering på 2.000 dollar, som var alle sparepengene han hadde den gangen.

Fem år senere, i 1996, startet han Hermitage Capital. Bare i løpet av noen måneder steg fondet med 125 prosent. Browder ble genierklært i finansmiljøene i London og New York. I 2000 toppet Hermitage listen over de beste vekstmarkedsfondene i verden og hadde generert 1.500 prosent avkastning siden oppstarten.

På toppen, nesten 10 år senere, hadde fondet hans vokst til 4,5 milliarder dollar, rundt 30 milliarder kroner. Browder selv hadde blitt en meget rik mann og tjent mer enn nok, til å kunne leve et godt liv uten å måtte løfte en finger, resten av livet.

Brukte ikke narkotika
- Hva var hemmeligheten?

- Jeg drakk ikke og brukte ikke narkotika. De fleste som kom til Moskva på 1990-tallet, var ikke seriøse folk. De var der for å feste, mens jeg var der for å gjøre butikk. Jeg jobbet 18 timers dager, mens de andre koste seg med damer.

- Jeg brukte tiden min på regneark, analyser og brev til mine investorer. Det ga resultater.

Men han begynte også å bli meget brysom for Putin og hans venner. Alle kampene Browder hadde ført mot korrupsjon, ble for mye. Da han landet en søndagskveld en novemberdag i 2005 på Sjermemetjov flyplassen i Moskva, ble han nektet innreise.

- Det var et sjokk. Jeg trodde jeg hjalp Russland med at jeg tok opp kampen mot all korrupsjonen.

Han tilbragte hele natten på flyplassen i uvissheten om han kanskje ville lide samme skjebne som en annen Putin-kritiker, Mikhail Khodorkovsky, og havne på en celle i Sibir.

«Jeg er på vei til et russisk fengsel. Jeg er på vei til et russisk fengsel. Jeg er på vei til et russisk fengsel.»

Slått med battonger
Men heldigvis for Browder, så ble han på formiddagen etterpå, eskortert av to politimenn til et British Airways-fly, ikke et russisk fengsel. London calling.

- Var du naiv i din kamp mot korrupsjon og oligarkene? Den første du utfordret var Potanin, en av de største. Angrer du i dag?

- Jeg hadde ikke noe valg. Han prøvde å stjele alt fra meg. Jeg måtte slåss. Den selvtilliten jeg fikk av å vinne den kampen gjorde at jeg tok flere lignende kamper og som til slutt ledet frem til denne grusomme katastrofen.

Det Browder sikter til med «denne grusomme katastrofen», er mordet på hans advokat, Sergei Magnitsky. I 2009 ble Magnitsky, etter nesten ett års tortur i russisk fengsel, slått av åtte opprørspoliti med gummibatonger. De holdt på i en time og 18 minutter, til han døde.

(Saken fortsetter under bildet)

Årsaken var at Magnitsky, på vegne av Browder, hadde avdekket en skattesvindel på 230 millioner dollar, ifølge Browder, iscenesatt av Putin og hans venner.

Magnitsky-loven
I 2012, etter mange års lobbing og motarbeidelse fra Obama, klart Browder å få den amerikanske kongressen til å vedta den såkalte «The Magnitsky Act», Magnitsky-loven.

Målet med loven var i utgangspunktet å straffe de fra den russiske makteliten som var ansvarlige for Sergei Magnitskys død, med å nekte dem visum til USA. Men i løpet av utarbeidelsen, ble den utvidet til å gjelde alle russere, som var involvert i lignende tilfeller.

Vladimir Putin kom til makten i Russland i 1999. Siden har han styrt landet med jernhånd. Også de årene han var statsminister, mener de fleste ekspertene at det var Putin som var den reelle sjefen.

Ifølge Browder er Putin i dag en holden mann, og skal vi tro Browders verdivurdering av presidenten, er han rikere enn Bill Gates.

Putin og hans 1.000 nærmeste har trolig tatt rundt 1.000 milliarder dollar. Han personlig er trolig god for 200 milliarder dollar

- Putin og hans 1.000 nærmeste har trolig tatt rundt 1.000 milliarder dollar. Han personlig er trolig god for 200 milliarder dollar.

FSB-topper milliardærer?
- Inkluderer det oligarkene?

- Nei, de er i en egen kategori. Jeg tenker på sjefen for den russiske sikkerhetstjenesten, FSB, Alexander Bortnikov og hans forgjenger, Nikolaj Patrusjev, og alle de andre toppbyråkratene.

- Det er så store penger, at man klarer ikke å forstille seg hvor mye det er.

- Hvor har Putin plassert pengene sine?

- Oligarkene forvalter pengene for Putin. De plasser det i eiendom, aksjer, hedgefond osv.

- Den eneste måten vi vil finne ut hvor pengene er gjemt, er hvis en fra den indre sirkel hopper av og forteller. Men det er det ingen som tørr. Da blir de drept.

(Saken fortsetter under bildet)

For første gang på flere tiår føler man igjen gufsen av den kalde krigen. Russland har annektert Krim-halvøya i Ukraina og det militære rustes opp i flere land.

At oljeprisen har mer enn halvert seg hjelper heller ikke Russland. Økonomisk krise samtidig som Putin må ruste opp det militære, er en dårlig kombinasjon. Da er det i hvert fall viktig å bli kvitt brysomme opposisjonspolitikere.

- Putin drepte Nemtsov?
I slutten av februar i år ble opposisjonslederen Boris Nemtsov, drept på åpen gate i Moskva. Flere personer er arrestert, men Browder mener at den som virkelig står bak, er Putin.

Putin kan bli som Mugabe, som ble sittende i all evighet. Putin minner meg faktisk om Mobutu, som var diktator i Zaire i alle år. Han ribbet landet for alt, kjøpte hus i Sør-Frankrike og levde livet.

- Putin er etter min mening hovedmistenkt fordi han både har motiv og apparatet til å gjøre det. Putin er livredd for den økonomiske krisen som rir Russland for tiden. Han er redd for at motstanderne får vind i seilene.

- Putin oppnår to ting med drapet. Han blir kvitt en brysom motstander, i tillegg til at det sender et sterkt signal til alle de andre opposisjonslederne, at ingen er fredet og alt kan skje.

- Er det en svak Putin vi nå ser?

- Det er en desperat og redd Putin. Hele grunnen til at han gjør alt dette, er for fortsatt å kunne sitte med makten.

- Tror du han lykkes?

- Det er vanskelig å si, men han kan jo bli som Mugabe, som ble sittende i all evighet. Putin minner meg faktisk om Mobutu, som var diktator i Zaire i alle år. Han ribbet landet for alt, kjøpte hus i Sør-Frankrike og levde livet.

Telenor har vært aktiv i Russland og de gamle Sovjet-staten, siden slutten av 1990-tallet gjennom mobiloperatøren VimpelCom, hvor de i dag eier litt over 30 prosent.

(Saken fortsetter under bildet)

Telenors konsernsjef Jon Frederik Baksaas satt i VimpelCom-styret i mange år, inntil han trakk seg for noen måneder siden. VimpelCom er for tiden under etterforskning for å ha bestukket datteren av den usbekiske diktatoren, Islam Karimov.

- Blir det for enkelt for Telenors ledelse å gjemme seg bak at de ikke er operative i VimpelCom?

- I USA ville Telenor-ledelsen havnet i fengsel, hvis de vet at det drives med korrupsjon, og lukker øynene.

- De innrømmer ikke at de vet?

- Men de burde vite, og det er nok til at amerikanske myndigheter hiver dem i fengsel.

For å stoppe russernes ekspensjon mot vest, må man sette opp en militær vegg mot øst. Det vet Stoltenberg

- Er det en lov Norge og andre vest-europeiske land bør implementere?

- Garantert. I USA fører denne loven til at amerikanske konsernsjefer ikke involverer seg i slike investeringer.

- Stoltenberg vet hva han må gjøre
For første gang er det en nordmann som troner øverst i NATO. Jens Stoltenberg har fått Russland/Ukraina-konflikten rett i fanget.

- Har du noen råd til Jens Stoltenberg?

- Han er jo ingen beslutningstaker, men en som administrerer medlemslandenes synspunkter og de styres hovedsakelig av Obama, Merkel, Cameron og de andre store. Men jeg regner med at Stoltenberg og jeg ser likt på hva som må gjøres. For å stoppe russernes ekspensjon mot vest, må man sette opp en militær vegg mot øst. Det vet Stoltenberg.

(Saken fortsetter under bildet)

Statslederne har blitt myke
- Problemet er at de fleste statslederne i vesten har blitt myke som følge av 50 år med fred. Alle har trodd at man kan forhandle med Putin om fred. Det blir som den forslåtte konen som lister seg på tå rundt sin alkoholiserte voldelige ektemann og håper at han dermed ikke slår henne i kveld.

- Så dialog er ikke veien å gå?

- Han vil lyve til deg. Den siste fredsavtalen er egentlig ingen fredsavtale, for det er jo ikke fred. Putin ønsket bare at vesten ikke sender våpen til Ukraina. Ren taktikk fra hans side. Det kommer til å eksplodere i Ukraina igjen. Alle vet det. Stoltenberg vet det.

Det blir som den forslåtte konen som lister seg på tå rundt sin alkoholiserte voldelige ektemann og håper at han dermed ikke slår henne i kveld

Browder mener at vi står overfor tre mulige scenarioer. En kald krig, en varm krig eller status quo.

- Av de tre ondene, er en kald krig det beste.

- Om Putin erstattes av en mer nasjonalistisk leder, så trenger ikke det være så ille. For Putin er bundet av alle «krigene» han har igangsatt og det ligger i den russiske natur, at man aldri trekker seg fra en krig. En ny nasjonalistisk leder vil ikke ha de samme begrensingene.

Putin kommer ikke til å bli kvitt Bill Browder med det første. For Browder kommer til å fortsette sin kamp mot å få felt de som står bak drapet på hans advokat og nære venn Sergei Magnitsky.

Putin er en svindler. Han er ansvarlig for Sergeis mord. Jeg gir meg aldri

- Jeg elsket alt, inntil mordet på Sergei. Da ble alt meningsløst. Folk spør meg ofte hva jeg ville gjort annerledes hvis jeg skulle gjøre det igjen. Og svaret mitt er alltid, at jeg ikke ville reist til Russland.

- Jeg kommer aldri til å tilgi meg selv at jeg hyret Sergei og forårsaket hans mord. Hans mord sitter på mine skuldre hver dag.

- Sergeis familie, mor, kone og to sønner, er din familie nå?

- Ja, jeg har en forpliktelse overfor dem og det er jeg glad for å utføre. De er i sikkerhet i London nå. Men deres sønn, ektemann og far kan jeg ikke erstatte.

- Putin er en svindler. Han er ansvarlig for Sergeis mord. Jeg gir meg aldri.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken