Mindre enn et døgn etter Nettavisen publiserte saken om den pro-russiske ordførerkandidaten i Våler, kom dommen: Jan-Erik Gaup meldes aktivt ut av partiet.

Det bekrefter fylkesleder Morten Ørsal Johansen overfor Nettavisen torsdag kveld.

– Etter en helhetlig vurdering av Jan-Erik Gaups utspill til Nettavisens journalist publisert i følgende sak og uttalelser på offentlig profil på Facebook anser fylkesstyret Jan-Erik Gaup sitt medlemskap i Fremskrittspartiet som opphørt ved aktiv utmelding, skriver fylkeslederen til Nettavisen.

Gaup kan ifølge vedtektene anke vedtaket til sentralstyret innen 14 dager.

Men det gidder ikke Gaup å gjøre.

– Det gidder jeg ikke i det hele tatt. Jeg anser meg som ferdig med Frp. Det blir ikke noe savn for meg, overhodet ikke, sier Jan-Erik Gaup til Nettavisen.

– Jeg tar det med et skuldertrekk, sier Gaup.

Avgjørelsen gjør ham absolutt ingenting, forteller han.

– Frp har alltid vært sin egen største fiende. Et veldig angstbitersk og nervøst parti. Så er det klart at jeg hadde trodd de skulle hatt litt mer senkede skuldre.

– Det virker som de får et nervesammenbrudd og gjør dette her. Det er ikke så overraskende, i og med at det er sånn partiet alltid har vært.

Møtte massiv kritikk

Politikeren som var med å stifte lokallaget Våler Frp i 1999, har i halvannet år lagt ut en rekke pro-russiske innlegg på sin Facebook-vegg.

Men etter et intervju med Nettavisen hvor Gaup blant annet beskylder stortingsgruppen i partiet for å lide av en «anti-russisk massepsykose», havnet saken på bordet til fylkeslaget.

Gaup møtte i etterkant av publisering hard kritikk fra stortingsrepresentanter i partiet.

Utenriks og forsvarspolitisk talsperson Christian Tybring-Gjedde mente Gaups standpunkt var historieforfalskning og basert på konspirasjonsteorier.

Roy Steffensen mente Gaups dager som ordførerkandidat var talte.

– Jeg tar det for gitt at han ikke er ordførerkandidat særlig lenge, skrev Steffensen til Nettavisen da.

Det skulle vise seg å stemme.