Gå til sidens hovedinnhold

Q-melk til krig mot staten

- Det gikk mye verre enn fryktet, og vi er helt oppgitt over igjen å måtte kjempe for vår eksistens, sier Q-sjef Bent Myrdahl.

(SIDE2): Q-Melk og Synnøve Finden var ikke blide da Landbruksdepartementet sendte ut ny forskrift på høring i vår. De mente det nye forslaget brøt med det såkalte Melkeforliket og forverret konkurransesituasjonen for de to små meieriene sammenliknet med giganten Tine. Det skjedde da Q-Meieriene saksøkte staten for tredje gang i 2007.

Forliket skulle gjøre det lettere for andre meierier enn Tine å komme inn på det norske markedet.

Verre rammevilkår
Nå kan de gjøre det igjen.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Nå er den nye forskriften for rammevilkår for meieridrift lagt frem, og Q-Meieriene er mildt talt skuffet. Administererende direktør Bent Myrdahl sier at den nye forskriften vil gi et tap for Q-Meieriene på 150 millioner kroner fordelt over fem år.

Årsaken er at Landbruksdepartementet kutter i distribusjonsstøtten. Dette er et beløp Q får for å transportere melk fra meieri til forbruker. Denne støtten kuttes med 10 øre per liter. Samtidig har kostnadene til transport økt med 25 prosent.

LES OGSÅ:

- Umulig å gå inn i ostemarkedet
Fant listeriabakterien i melk fra Q-Meieriene
Taper på egen ost
Dette kan det bli mindre av
Q-meieriene vokser

Vurderer fremtiden
- Vi har nå engasjert advokatfirmaet Thommessen for om det er grunnlag for søksmål, og dette blir lagt frem på neste styremøte nå i juni. Forskriftens konsekvenser er svært alvorlige for vår innovasjonstakt og investeringsevne, og vi må diskutere Q-Meierienes fremtid i lys av dette, sier Erik Volden styreleder i Q-Meieriene i en pressemelding.

Mens Landbruksdepartementet (LMF) har lent seg på en rapport fra Statens landsbruksforvaltning (SLF) som mener at konkurransevilkårene er blitt betraktelig bedre i meieribransjen, mener de to konkurrentene til Tine at det er en sannhet med modifikasjoner. SLF har blant annet sett på tallene til de to produsentene og sett at de har tjent mer fra år til år.

Også for Synnøve Finden
Kategoridirektør Lars Tretteteig i Scandza, som eier Synnøve Finden, sa til Side2 at overskuddet for Scandza skyldes at de produserer ost for kjedenes egne merker. Dette går på bekostning av lønnsomheten til Synnøve Findens egen ost.

- For vår del har vi i mange sammenhenger gitt uttrykk for at vi er forundret over at LMD/SLF ikke ville se på meieridriften til Synnøve, fremfor selskapstotalen som omfatter virksomheter fra juice til pizza, og at de velger å se bort fra at i enkeltår var det store salgsgevinster på eiendommer inne i tallene. Det er direkte useriøst, sa finansdirektør Lars Tretteteig til Side2.

Monopolsituasjon
Organisasjonen Virke støtter Q-Meieriene og sier at Tines posisjon er like sterk nå som den var da melkeforliket ble inngått. Den nye importollen på ost beskatter også osteimporten over et visst antall tonn. De europeiske meieriene er også fraværende i nyetableringer i markedet.

Virke deler Konkurransetilsynets bekymring for at konkurransen i meierimarkedet blir stadig svakere og at vi går mot en nærmest ren monopoltilstand, skriver de på sine hjemmesider.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken