(SIDE2): Det spretter frem nye festivaler like fort som andre forsvinner, og dermed burde det fremdeles være noe for en hver.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Til tross for finanskrise og konkurser, holder likevel de største ut - og noen går faktisk riktig så bra. Men for festivalfolket er det revnende likegyldig hvem som har skyld i eventuelle økonomiske vanskeligheter - det er artistene og banda som betyr noe.

Og det er også prestisje - og nødvendig - å være festivalen med topp-navna på plakaten, dersom man skal få folket til å komme. Her får du en oversikt over hva som skjer på sommerens fire viktigste festivaler.

Hove, Tromøy, Arendal, 22. - 25. juni
Hovefestivalens fire dager toppes med Franz Ferdinand, The Killers, Slipknot og Faith No More. I tillegg har du sjansen til å se så forskjellige band som The Ting Things, White Lies, Benea Reach, Disturbed, Jadakiss og I Was King.

Hovefestivalens fullstendige program ser slik ut.

Hvilke band er dere spesielt stolte over i årets booking?

- Oi. Gjenforeningskonserten til Faith No More selvsagt, og The Killers, som har Hove som sin favoritt-festival og ba instendig om å få komme tilbake. At Prodigy skal avslutte hele festivalen med en fest på Amfiscenen ute i skogen, er selvsagt også stort. Ellers er det mange av de mindre artistene vi er veldig fornøyde med: Little Boots, Golden Silvers og Micachu er eksempler på veldig aktuelle artister som tar turen. Vi er også veldig stolte over å ha et sterkt klubb-, hiphop- og metal-program, sier pressetalsmann for Hove, Gaute Drevdal til Side2.

Hvorfor bør folk ta turen til akkurat Hove?

- Helhetsopplevelsen! Hove er som et eget univers hvor man kan høre på store artister, få nye favorittartister, bli kjent med andre festivalgjengere fra inn- og utland, gå på klinetur i skogen. Hove er det vi kaller for en 24-timers festival, ikke bare en "konsertfestival".

Hvordan ser dere på årets «konkurranse» fra de andre små og store festivalene – noen som skiller seg ut?

- Personlig synes jeg Øyafestivalen har et veldig bra program i år. De har kanskje ikke de største navnene i år, men de har en veldig fin miks av aktuelle internasjonale og norske artister. Det er viktig å ha guts til å satse på de artistene man selv brenner for. Det er ofte de artistene som mange andre brenner for også.

Hvordan ligger det an med billetter?

Vi ligger godt an i forhold til målsetningen om å selge 11 000 billetter hver dag. De siste ukene har vi sett en radikal økning i salget av festivalpass. I tillegg går dagspassene til The Killers-dagen og til Faith No More/Prodigy veldig godt. På de to dagene regner vi med å ha rundt 15 000 mennesker på området alt i alt. Sånt blir det jo fest av.

Norwegian Wood - Frognerbadet, Oslo, 11. - 14. juni
Norwegian Wood topper med Neil Young & his Electric Band, Nick Cave & the Bad Seeds, Big Bang og Duffy. I tillegg spiller blant annet Heroes & Zeros, Keane, The Pretenders og CC Cowboys.

Her er hele Norwegian Wood-programmet.

Hvilke band er dere spesielt stolte over i årets booking?

- Det er vanskelig å trekke frem et navn, vi har så mye bra å by på. Men Neil Young åpenbart, han har vi jobbet med i en del år for å få -faktisk siden vi startet festivalen i 1992. Et annet navn er Todd Rundgreen, han er et ikon, en helt. Men det er dumt å begynen å nevne navn, da sier jeg alle til slutt, sier festivalsjef for NW, Jørgen Roll.

Hvorfor bør folk ta turen til akkurat Norwegian Wood?

- Det er lite og intimt, alle ser og hører godt på NW. Det er en en fin, naturlig arena. Lørdag og søndag er bassenget åpent, så man kan ta med ungene og høre musikken, som står i sentrum. Det er litt for alle, alle dagene.

Hvordan ser dere på årets «konkurranse» fra de andre små og store festivalene – noen som skiller seg ut?

- Det er mange fine festivaler, men jeg har ikke fulgt med godt nok til å uttale meg. Men nivået i norge er generelt bra. For egen del har jeg tenkt meg på Vinjerock i Jotunheimen. Da kan man gå i fjellet samtidig.

Hvordan ligger det an med billetter?

- det ser fint ut. Inkludert fire-dagerspassene har vi solgt tre ganger så mye som før, og har tilsammen solgt 20.000 billetter. Det tyder jo på et godt program. Torsdagen er utsolgt, men det er fremdeles billetter igjen de andre dagene.

Øyafestivalen, Middelalderparken, Oslo, 12. - 15. august
Øyafestivalen har Arctic Monkeys, Royksopp, Kåre & The Cavemen, Lily Allen og Glasvegas som noen av sine headlinere.

Alle banda på Øya ser du her.

Hvilke band er dere spesielt stolte over i årets booking?

- Vi er stolte over å ha et så fyldig og variert program. Jeg tror ingen andre kan by på så mye i Norge, sier PR-ansvarlig Jonas Prengerød.

- Men folk folk snakker mye om Röyksopp. konserten på Øya er den første de gjør i Norge etter at de kom med plate i mars. Av andre kan nevnes britiske Madness, som feirer 30-års jubileum.

Hvorfor bør folk ta turen til akkurat Øyafestivalen?

- Nettopp fordi det er mye musikk med mange valgmuligheter. Det er de etablerte bandene og man kan oppdage musikk man ikke visste at man liker.

Hvordan ser dere på årets «konkurranse» fra de andre små og store festivalene – noen som skiller seg ut?

- Det ser ut til at det blir en fabelaktig sommer. Det er mange sterke navn på programmene, både store navn og spennende ukjente, og jeg håper å få tid til et par av selv. For egen del må jeg trekke frem Neil Young på Norwegian Wood.

Hvordan ligger det an med billetter?

- Vi har solgt ut alle festivalpassene, men det er fremdeles dagspass til alle dagene. Vi har satt ny rekord, vi har aldri solgt så godt før på et så tidlig tidspunkt.

Siste nytt? Sjekk forsiden av Side2 akkurat nå!

Quartfestivalen, Kristiansand, 30. juni - 4. juli
Quartfestivalen reiste seg som en fugl Fønix, og topper i år med blant annet Slash og hans venner, Marilyn Manson, Korn, Black Eyed Peas og Meshuggah.

Oversikt over Quart får du her.

Hvilke band er dere spesielt stolte over i årets booking?

- Slash med venner begynner å se veldig bra ut. Det er århundretskonsert, det har aldri vært noe llignenede før og det skjer trolig aldri igjen. Men hele lline-upen ser bra ut, Young Jeezy, Chris Cornell, Placebo, Korn, Black Eyed Peas. Det er mye spennendei år, sier presseansvarlig Merethe La Verdi.

Hvorfor bør folk ta turen til akkurat Quartfestivalen?

- Det er som sagt en utrolig bra line-up. i tillegg er sørlandsbyen Kristiansand fantastisk å feriere i, og vi er glade for at det er så stor spredning i aktivitetene. Det er en ny scene på Stranda og vi har utvidet klubbkonsept i Salamanderparken.

Hvordan ser dere på årets «konkurranse» fra de andre små og store festivalene – noen som skiller seg ut?

- Øya har en veldig bra booking i år. Jeg skal dit selv, og det gleder jeg meg til.

Hvordan ligger det an med billetter?

- Vi går ikke ut med billettsalget ennå, men det er bedre enn det har vært tidligere år på denne tiden. Det øker daglig og vi er fornøyde så langt.

Her er et knippe andre musikkfestivaler i sommer:

Sommerfestivalen i Selbu, 19. - 20. juni

Steinkjerfestivalen, 25. - 27. juni

Steinkjerfestivalen, 25. - 27. juni

Oslo Live, 1. - 4. juli

Buktafestivalen 2. - 4. juli

Trænafestivalen, 9. - 11. juli

Norway Rock festival 9. - 12. juli

Stavernfestivalen, 10. - 11. juli

Slottsfjellfestivalen, 16. - 18. juli

Fjellparkfestivalen, 16. - 18. juli

Malakoff rockfestival, 24. - 25. juli

Storåsfestivalen, 30. juli - 1. august

Vinjerock, 30. juli - 2. august

Raumarock, 7. - 8. august

Kanalrock, 14. - 15. august

Parkenfestivalen, 21. - 22. august

Hole in the Sky, 25. - 29. august er bare noen av festivalene du kan besøke i sommer. Er det noen du vil anbefale? Skriv i kommentarfeltet under - gi ris og ros!