(SIDE2): - Ukjente Mari Haugen Smistad er en minijente utseende messig, men er en kjempe i stemmen. Utstråling, kraft, temperament, best i alle sine scener.

Det skrev Expressen om norske Mari i rollen som Scaramouche i den svenske versjonen av «We Will Rock You».

Til Norge
Musikalen, basert på musikken til Queen, med Mari i den kvinnelige hovedrollen går for tiden på Cirkus i Stockholm. I januar settes musikalen, som er satt opp i en rekke land siden premieren i London 2003, opp på Folketeateret i Oslo. Også da med Mari i hovedrollen.

- Jeg gleder meg kjempemye. Det blir spennende å skulle gjøre det på trøndersk, og det blir moro med nye motspillere, sier Mari til Side2.

25-åringen er oppvokst i Trondheim, gikk på musikkteaterlinja på Bårdar i to år. Hun studerte deretter ved teaterlinja i Göteborg, der hun fordypet seg i sang og teater. Praksisplassen var ved Det Norske Teater og roller i Peter Pan, og sin første hovedrolle etter utdannelsen fikk hun i Europapremieren til «Spring Awakening» i Karlstad. Deretter var hun ni måneder ved Trøndelag Teater med samme musikalen.

Nesten en tilfeldighet
Privat er hun kjæreste med svenske Joan, som også jobber som musikalartist. Han fikk jobb i Stockholm i vår, og Mari, som da var uten jobb, flyttet med til den svenske hovedstaden. Det ble på mange måter avgjørende for Maris Queen-deltakelse.

- Jeg måtte jo jobbe, og så kom da denne auditionen, og så jeg fikk rollen i Queen-musikalen. Det er det største som har skjedd meg så langt i karrieren, sier en strålende Mari.

Norsk flagg på trusa
«We Will Rock You» er skrevet av den britiske forfatteren Ben Elton, som blant annet også har skrevet flere av epsidoene til Black Adder og Mr Bean.

- Ben fulgte med i utvelgelsesprosessen, og han fortalte meg etter at jeg fikk rollen at noe av årsaken var at jeg hadde «funny bones». Desssuten var det viktig for dem å finne folk som også kunne tilføre noe eget til rollen. Først forsøkte vi å få meg til å høres så svensk ut som mulig, men Ben mente at det var bedre å bruke det som var spesielt med språket mitt, sier Mari, som også har lurt inn andre norske elementer i den svenske musikalversjonen.

- Jeg bruker blant annet en truse med det norske flagget på, flirer hun.

Glee-idol
Musikalen som sjanger har hatt så ymse rykte opp gjennom årene, men i det siste har den amerikasnke TV-serien «Glee» virkelig gitt vann til musikalmølla. Det er noe Mari mener er bare positivt.

- Lea Michele er et av mine idoler på en måte. Hun er to år yngre enn meg, og var med i den originale oppsettingen av Spring Awakening, og jeg beundrer det hun gjorde der.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!