Gå til sidens hovedinnhold

Rå oppgang på børsen

Pengejakt ble tatt godt imot av aksjemarkedet.

Råvaremarkedet har styrket seg markant og drar med seg børsen opp.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Hovedindeksen ble løftet 2,23 prosent til 303,78 poeng, men satte tidligere på dagen ny årsbeste på 306,89 poeng.

Troen på at den økonomiske nedturen har nådd bunnen eller er i ferd med å nå bunnen har fått både aksjemarkedene og råvaremarkedene til å bevege på seg. Håpet er at resesjonen i USA og senere resten av verden vil gå mot slutten i løpet av året, og at den økonomiske aktiviteten igjen vil ta seg opp.

Mindre olje på lagrene
Dette kan føre til at etterspørselsveksten i oljemarkedet vil gjenoppstå, og det har fått oljeprisen til å stige til det høyeste nivået så langt i år. Prisene ligger nå på det høyeste på over syv måneder.

Onsdag kom den offisielle oljelagerrapporten som viser et overraskende trekk i lagrene. Råoljelagrene falt i forrige uke med 4,4 millioner fat, mens markedet hadde forventet en vekst på 0,8 millioner fat. Både bensinlagrene og destillatlagrene viser også en fallende tendens.

Les mer: Overraskende trekk i oljelagrene

Da handelen på Oslo Børs var over onsdag ettermiddag ble kontraktene på nordsjøolje med levering i juli omsatt for 70,50 dollar per fat. I USA steg den amerikanske referanseoljen WTI til over 71 dollar per fat.

StatoilHydro ble sendt opp 1,56 prosent til 137 kroner.

Hydro i form
Det var ikke bare oljeprisen som hadde en frisk oppgang. I resten av råvaremarkedet var det også en heftig opptur. Ifølge di.se skriver to kinesiske aviser at industriproduksjonen og detaljhandelen i det folkerike landet kommer til å overstige forventningene. De offisielle tallene kommer neste uke, men avisene ar tidligere vist seg å referere til treffsikre kilder.

Aluminiumsprodusenten Norsk Hydro markerte seg med en oppgang på 6,48 prosent til 37,80 kroner. Flere av de øvrige råvareavhengige aksjene hadde også en hyggelig oppgang.

John Fredriksens tankrederi Frontline fosser frem. Tankratene har igjen begynt å peke oppover, og selv om de ligger på lave nivåer har oppgangen i finansmarkedene startet å smitte over på tankmarkedet. Onsdag steg Frontline-aksjen 11,41 prosent til 178,25 kroner og har de to siste dagene blitt løftet over 21 prosent.

Pengene sitter løst
Et tidlig tegn på at investorene nå er villig til å ta høyere risiko er villigheten til å skyte inn ny kapital i selskapene. De siste ukene har emisjonsaktiviteten økt kraftig og pengene sitter langt løsere enn for bare kort tid siden.

Les mer: Ola Nordmann tar større sjanser

Eiendomsselskapet Norwegian Property fikk inn 1,2 milliarder kroner da de ba aksjonærene om påfyll av frisk kapital. I tillegg har de startet reforhandlingen av låneavtaler med bankforbindelsene. Hovedformålet med kapitalutvidelsen er å styrke balansen ved å nedbetale den store gjelden i selskapet.

Til tross for at de måtte tilby en rabatt på 16 prosent for å få investorene til å tegne seg i emisjonen steg aksjekursen 3,08 prosent til 7,36 kroner.

Emisjonen fjerner noe av usikkerheten rundt kapitalsituasjonen, og markedet har forventet at det ville komme en emisjon.

Les mer: Hentet milliard i natt

Falt på kapitaljakt
To andre selskaper har også vært på pengejakt. Begge melder om stor interesse for selskapenes emisjoner, men mottagelsen etterpå var mer negativ. Oljeselskapet Rocksource falt 6,38 prosent til 4,55 kroner etter at de har hentet inn 126 millioner kroner i en emisjon på 29,7 millioner aksjer. Rocksource ga en rabatt på 12,5 prosent for å oppnå tegningskursen på 4,25 kroner.

Lakseoppdrettsselskapet Grieg Seafood har gjennomført en overtegnet emisjon på 139,1 millioner kroner. Aksjekursen falt 5,63 prosent til 13,40 kroner og havnet med det under tegningskursen på 13,7 kroner per aksje.

Les mer: Lett å hente laksepenger

- Positivt for Storebrand
Meglerhuset Carnegie spekulerer i at en eventuell emisjon kan være positivt for Storebrand.

- Carnegie ser begrenset nedside i Storebrand-aksjen og sier selv en eventuell emisjon på 2,5 milliarder kroner kan bli tolket positivt fordi det vil fjerne usikkerhet knyttet til solvensen, ifølge en oppdatering onsdag, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Storebrand-aksjen var blant de sterkeste mest omsatte aksjene, med en oppgang på 10,02 prosent til 28 kroner.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken