(SIDE2): Den britiske TV-kokken Rachel Khoo (33) liker å holde det enkelt og stilfullt når hun lager mat.

Lar seg inspirere av svenske kanelbullar og markjordbær

- Jeg setter pris på det minimalistiske og bruker relativt få ingredienser i matlagingen min, sier Rachel Khoo til Side2.

Den populære matentusiasten har gitt ut flere kokebøker og hun har også hatt sin egen TV-serie som har blitt sendt i flere ulike land.

Nå er Rachel Khoo aktuell med et nytt TV-show for den britiske TV-kanalen BBC.

I programmet «Rachel Khoo’s Kitchen Notebook: Cosmopolitan Cook» har 33-åringen reist til forskjellige land og byer for å sjekke hva slags mattrender som gjelder nå og ikke minst få inspirasjon til nye oppskrifter.

Rachel Khoo har blant annet vært i Stockholm og ifølge mateksperten er skandinavisk mat noe av det hotteste som man kan spise akkurat nå.

- Skandinavisk mat er eksotisk, forklarer hun.

- Dere er så flinke til å skape sosial hygge rundt måltidet og har mange ingredienser som man ikke får tak i andre steder. Jeg hadde for eksempel aldri smakt multer eller markjordbær før og synes dette smaker helt fantastisk. Og skandinavisk bringebær og urter er også noe jeg ble veldig glad i, sier Rachel Khoo.

- Så har dere selvfølgelig «svenske kanelbullar» og de er helt nydelige. De er blitt kjempepopulære i England også.

Kjendiskokken forteller også at skandinavisk mat generelt er blitt en trend i England og at i London har det de siste årene åpnet flere svenske restauranter som er kjempepopulære.

- Jeg vet til og med noen som har åpnet en svensk restaurant uten å ha noen form for tilknytning til Sverige, ler hun.

Glad i knekkebrød

- I tillegg så har jeg fått dilla på skandinaviske «knekkibrod», sier Rachel Khoo og kan fortelle at hun nå alltid har en pakke knekkebrød i kjøkkenskapet hjemme.

- Et knekkebrød med ost eller en god syltetøy er bare så utrolig deilig, mener 33-åringen.

- Det er viktig med gode basisvarer og jeg går i alle fall aldri sulten her hjemme!

Den matglade briten kan fortelle at hun blant annet er veldig glad i meieriprodukter og at hun alltid har smør og egg i kjøleskapet. I tillegg liker hun å kjøpe ferske frukter og grønnsaker som hun kan bruke i rettene sine.

Iskrem-tips

Rachel Khoo sier hun blir inspirert av folk hun møter på gaten og av ulike matmarkeder når det gjelder å kokkelere på kjøkkenet.

Hva slags råvarer hun velger avhenger av sesong, men stjernekokken påpeker at hun ikke er seriøs når hun lager mat.

Nå som sommeren nærmer seg innrømmer også Rachel Khoo at hun har en svakhet for iskrem. Hun anbefaler at du lager en hjemmelaget, god vaniljeiskrem og har ulike toppinger til.

- Da kan alle velge det de liker best, for eksempel sjokoladesaus, kirsebærtopping, hasselnøttstrø også videre.

Smaker på alt

I forbindelse med hennes nye TV-serie besøkte Rachel Khoo blant annet Tyrkia og byen Istanbul. Der ble 33-åringen spesielt fascinert av gatematen den tyrkiske byen har å tilby.

- For meg var det nesten litt revolusjonerende å komme ned dit å spise kebab. Blant annet så prøvde jeg en kebab fra en liten sjappe på et gatehjørne og den var helt utrolig god! sier hun.

Rachel Khoo forklarer at den tyrkiske kebaben er veldig ulik fra hva man er vant med her hjemme.

- Maten man kjøper på gata der nede er helt fantastisk. De bruker grillede, ferske grønnsaker, nydelige sauser og smakene er bare helt nydelige, mener hun.

- Jeg liker å prøve alt i alle fall én gang, men det var en gang i Frankrike jeg ble servert noen snegler som fortsatt hadde sand på seg. Jeg liker vanligvis snegler, men akkurat de falt ikke helt i smak.

«Rachel Khoo’s Kitchen Notebook: Cosmopolitan Cook» ser du på BBC Lifestyle fra 6.mai klokken 18:10.