Gå til sidens hovedinnhold

Råd mot myggen

Myggen er en uskyldig plage her hjemme, men i mange ferieland kan den vesle plageånden være livsfarlig.

HTML EMBED

Det er ikke myggen i seg selv vi behøver å bekymre oss for, men det den bærer med seg av smitte. Det kan derfor være lurt å kjenne til symptomer og utbredelse for ulike myggspredde sykdommer, i tilfellet du skulle få uønsket oppmerksomhet av blodsugerne i ferien.
Flere av sykdommene er svært alvorlige, og vil du minske risikoen gjelder det å bruke luftige klær med lange ermer og ben, samt myggspray med 20 prosent DEET hele døgnet. Det kan også se ut som om mygg og andre insekter blir tiltrukket av blå klær.
Som hovedregel har hotellrom med airconditionanlegget på ikke mygg, og den flyr sjeldent høyere enn andre etasje. Sett inn myggnetting med permetrin til bruk over senger og i barnevogner.

Råd mot malaria

Malaria er den mest kjente av de myggoverførte sykdommene, og kan være dødelig om den ikke blir behandlet. Spør legen om anbefalte malariamedisiner om du skal til utsatte områder.
Symptomer
Feber med frostanfall og svettetokter er vanligst. Symptomene skyldes hovedsakelig sprengning av røde blodlegemer, noe som kan føre til kvalme, diaré, nyresvikt, delirium, kramper, koma eller nevrologiske symptomer.
Utbredelse
Afrika, Latin-Amerika, Asia og Oseania.

Råd mot denguefeber

Denguemyggen stikker hele dagen, og oppholder seg i og rundt tettsteder og byer. Sykdommen er i dag den vanligste av de myggoverførte sykdommene, men det finnes ingen vaksine mot den.
Symptomer
Feber, hodepine, smerter i ledd og muskler, hudutslett. Lang rekonvalesenstid, ofte med håravfall og depresjoner. Noen får en alvorligere form som fører til blødninger.
Utbredelse
Sørøst-Asia (inkludert Indonesia og Thailand), Sør-Amerika (spesielt Brasil), Karibia og andre tropiske og subtropiske land.

Råd mot chikungunyafeber

De siste årene har det vært flere utbrudd av Chikungunyafeber på øyene i Det indiske hav. La Réunion er særlig hardt rammet, men også på Seychellene, Madagaskar, Comoro-øyene, Mayotte og Mauritius har stadig flere tilfeller blitt rapportert.
Symptomer
Feber, hodepine, ledd- og muskelsmerter. To til fem dager etter at infeksjonen startet, oppstår øyekatar og utslett. En stor andel syke får også blødninger fra nese og tannkjøtt.
Utbredelse
Deler av Afrika, det indiske subkontinent og Sørøst-Asia.

Råd mot gulfeber

Før du drar til områder med fare for gulfebersmitte bør du ta en vaksine. Vaksinen er svært effektiv, og det er derfor ytterst sjeldent at turister og utenlandsarbeidere får sykdommen.
Symptomer
Starter med feber, skjelvinger, hodepine, muskelsmerter, kvalme og oppkast. Noen pasienter vil gå over til en «toksisk fase» med alvorligere symptomer og i verste fall død.
Utbredelse
Afrika og Sør-Amerika.

Råd mot japansk encefalitt

Dette er en alvorlig hjernebetennelse. Sykdommen er svært utbredt på landsbygda i Sørøst-Asia, siden smitten overføres med mygg fra hovedsaklig svin. Det er to typer vaksine tilgjengelig i Norge.
Symptomer
Ofte svært milde infeksjoner som går over av seg selv, men utvikler du encefalitt, kan du få feber, hodepine, brekninger, nakkestivhet, rykninger, kramper og i verste fall lammelser og koma.
Utbredelse
Sørøst-Asia inkludert Thailand, Malaysia og en rekke andre populære turistmål.

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på nett

Kilder: Folkehelseinstituttet, Norsk helseinformatikk, CDC (Centers for Disease Control and Prevention)

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus