Radiohead
Orange Scene
Roskilde

Det er spesielt å bivåne Radioheads intrikate elektropoprock på den Orange Scene foran 50.000 mennesker.

Stadionband
Aller helst hadde mann jo sett at de spilte på en mindre klubb med sitteplasser og ro i salen.

De komplekse låtene fortjener det. Og i starten gjorde publikumsstøy og vind det vanskelig å ta inn over seg lydbildet bandet ønsker å formidle.

Men det er bare å innse at Thom Yorke og co. er for de store arenaer, selv om de ikke virker å være helt familiær med formatet selv.

Lojale fans
Radiohead kunne vært en hitmaskin om de hadde villet det. Paradoksalt nok ble de enda større da de valgte å gjøre seg vanskelige. Med på kjøpet fikk de vår tidsalders mest lojale fans.

Derfor gjør det også som de vil, enten det er å revolusjonere distribusjon av musikk eller søke musikalske retninger ingen ante fantes.

De skyver publikum foran seg, og den hippe armé adlyder det minste lille vink.

På Roskilde skjønte man fort at konserten var dedikert den trofaste skare, ikke den jevne radiolytter.

Regnbue
De overser glatt sitt mesterlige popalbum «The Bends» (med unntak av «Street Spirit»), og Gud forby om de nærmer seg «Creep» igjen.

Det gjør likevel ingenting. Konserten starter obligatorisk med «15 Step», første låt fra siste album.

Det er «In Rainbows» som utgjør stammen i konserten. Albumet sitter imidlertid ikke helt ennå, og det har litt vanskelig for å komme i gang, noe også publikum tydelig kjenner der de står og skravler som sladrekåte kjerringer.

Men så begynner mørket å senke seg, og sakte med sikkert dras man inn i dette vidunderlige universet av elektrofisert progpoprock.

Karma
Bandet sier ingenting mellom slagene, men sper på med godlåter fra backkatalogen som nevnte «Street Spirit», «Dollars and Cents», «Paranoid android» og «You and whose army?» mellom nyvinninger som «Bodysnatchers» og «Videotape».

De vet hva publikum ikke visste de var kommet for å høre, og når det etter to timer og to ekstrainnhopp ender opp i konsertens eneste publikumsfriere med allsang til «Karma Police», er det bare å bøye seg i støvet.

Radiohead har talt.