(SIDE2): Aleksander Helmersberg hørte på «Radioresepsjonen» onsdag. Da spøkte Tore Sagen, Bjarte Tjøstheim og Steinar Sagen med Downs syndrom.

De er favorittpraterne hans. Helmersberg er pappa til Sander (6) og Mila (3). Milla har Downs.

Onsdag kveld la han ut en status på sin egen Facebook-side. Bergens Tidende trykket den i dag, fredag, som en kronikk.

- Mine favorittradiopratere

«Jeg husker fortsatt 1. desember 2011 med et glassklart minne. En fortvilelse, sorg, sjokk, frykt, tomhet og en enorm uro for fremtiden. Fremtiden til Milla, til hennes bror, til oss som familie. Det har vært perioder som har vært kullsvarte, det har vært perioder der jeg har takket høyere makter for at vi fikk en så vakker datter». skriver han.

Hvorfor ble hjertet fullt i dag? Hvorfor skriver jeg etter tre år hvordan en fars hverdag er med et barn som ikke er som alle andre?

Fordi i dag harselerte mine favorittradiopratere med Downs syndrom, igjen. Denne gangen klarte jeg ikke å smile av det og bare si «ja ja, de mente ikke noe vondt med det». Det er jo bare humor, det er ikke noe alvor.

Det var ikke noe mer alvorlig harselering enn andre ganger, eller det andre komikere har gjort. Det var bare fullt og det stakk så jævlig i hjertet, i pappahjertet, skriver han.

Eksploderte med tilbakemeldinger

Per nå er kronikken den mest delte i Norge, Twitter har eksplodert i støtteerklæringer og Helmersberg selv bombarderes med tekstmeldinger.

- Jeg hadde ikke forventet denne voldsomme responsen, sier Aleksander Helmersberg til Side2.

- Dette er et tema som jeg har brukt mange år på å forholde meg til. Det å være far til et barn med Downs syndrom. Jeg er ikke den typen som deler alt for mye på Facebook-siden. Siden jeg fikk Milla, har jeg imidlertid lagt mye mer merke til det som sies i politikk og debatter – og oppdaget at Downs er veldig mye brukt i humorsammenheng. Stort sett så kan jeg smile litt av det, og tenke at de ikke mener noe vondt med det. Og dessuten har jeg ikke hatt overskudd til å si noe, jeg har hatt mer enn nok med mine egne følelser, sier Aleksander Helmersberg til Side2.

- I går så var det bare et eller annet.. Det var var kanskje ikke det mest alvorlige, det var bare en kommentar på Radioresepsjonen,. Men den gjorde såpass vondt at jeg valgte å dele det. Så kan folk få vite hvor vondt det kan være. Selv om det ikke er vondt ment, så oppleves det som kjempestikk i hjertet for foreldre med barn med spesielle behov, sier han til Side2.

Jeg klarer ikke å forstå hvorfor dette skal være så morsomt. Hva er hensikten med å tulle med mennesker som ikke kan forsvare seg? Hva er det de vil oppnå? Hvorfor bruker de «Downs» som en betegnelse på å være dum, rar, ikke med i samfunnet? Utsagn som «Er du helt Downs».

Hva er humoren med å si «Mennesker med Downs er mer kåte»?

Foreløpig har Millas pappa hørt noe fra Radioresepsjonen. Han er ikke så veldig opptatt av det heller.

(Fredag ettermiddag svarte Tore Sagen kritikerne: - Vi har lagt oss flate)

- Forstår ikke hensikten

- Om de i det hele tatt kommenterer det, så er det vel det at de gjemmer seg bak manus. Jeg er ikke sint på komikerne eller Radiorespesjonen, men denne her gangen forstår jeg ikke hensikten. Jeg catcher det rett og slett ikke, sier Helmersberg.

Selv har han fått mye tilbakemeldinger også fra andre foreldre, ikke bare med barn med Downs, men barn med spesielle behov.

- Jeg er blitt kontaktet av andre foreldre som er veldig takknemlige fordi de har ikke overskudd til å fronte dette selv, sier Aleksander Helmersberg.

- Beklager på det sterkeste

NRK sier i en generell kommentar til Side2 at det «aldri var meningen å såre noen».

- Vi beklager det som har skjedd. Radioresepsjonen er improvisert radio, og noen ganger er det slik at man kan trå feil. Og det gjorde vi nå. Dette beklager vi på det sterkeste. Det var aldri meningen å såre noen grupper i samfunnet, sier kommunikasjonssjef i NRK Hilde Ebeltoft-Skaugrud.

- Kommer dere til å ta grep for at dette ikke skal skje igjen?

- Det er noe vi må etterstrebe.

Her kan du lese hele teksten fra Facebook.

HTML EMBED
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));