(SIDE2): Torsdag kveld la pappa Aleksander Helmersberg ut en status på Facebook der han fortalte hvor lei seg han ble da han hørte sine favorittradiopratere, Radioresepsjonen, spøke med Downs.

Helmersberg er pappa til Sander (6) og Milla (3). Mila har Downs.

Onsdag kveld la han ut en status på sin egen Facebook-side. Bergens Tidende trykket den i dag, fredag, som en kronikk. I innlegget, ga Helmersberg, som ellers sier han deler svært lite, hvordan det oppleves at Downs stadig er gjenstand for topptema blant komikere.

Fredag tok det fyr i innlegget i sosiale medier og spesielt på Twitter der gutta i Radioresepsjonen ble meldt ned.

HTML EMBED

Hvorfor ble hjertet fullt i dag?

Hvorfor ble hjertet fullt i dag? Hvorfor skriver jeg etter tre år hvordan en fars hverdag er med et barn som ikke er som alle andre?

Fordi i dag harselerte mine favorittradiopratere med Downs syndrom, igjen. Denne gangen klarte jeg ikke å smile av det og bare si «ja ja, de mente ikke noe vondt med det». Det er jo bare humor, det er ikke noe alvor.

Det var ikke noe mer alvorlig harselering enn andre ganger, eller det andre komikere har gjort. Det var bare fullt og det stakk så jævlig i hjertet, i pappahjertet, skrev han.

Til Side2 sa Helmersberg at han omtrent aldri snakker om at han har en datter med Downs eller deler ting på Facebook, rett og slett fordi han ikke har overskudd. Men onsdag rant det over for ham.

LES HELE SAKEN HER: «Hvorfor kødder dere med at datteren min har Downs, Radioresepsjonen?»

Jeg klarer ikke å forstå hvorfor dette skal være så morsomt. Hva er hensikten med å tulle med mennesker som ikke kan forsvare seg? Hva er det de vil oppnå? Hvorfor bruker de «Downs» som en betegnelse på å være dum, rar, ikke med i samfunnet? Utsagn som «Er du helt Downs».

Hva er humoren med å si «Mennesker med Downs er mer kåte»?

Skrev Helmersberg. Til Side2 sier han at tilbakemeldingene har vært voldsomme og svært mange, ikke minst fra foreldre med barn med spesielle behov som selv ikke har overskudd til å ta kampen.

- Beklager på det sterkeste

NRK sier i en generell kommentar til Side2 at det «aldri var meningen å såre noen».

- Vi beklager det som har skjedd. Radioresepsjonen er improvisert radio, og noen ganger er det slik at man kan trå feil. Og det gjorde vi nå. Dette beklager vi på det sterkeste. Det var aldri meningen å såre noen grupper i samfunnet, sier kommunikasjonssjef i NRK Hilde Ebeltoft-Skaugrud.

- Kommer dere til å ta grep for at dette ikke skal skje igjen?

- Det er noe vi må etterstrebe.

Og fredag ettermiddag tok Tore Sagen selv til Twitter og beklaget overfor Aleksander Helmersberg.

LES MELDINGEN UNDER:

HTML EMBED

Henvisningen til å hilse på Aleksander og Milla kom etter at Helmersberg avslutter med å si;

Tør dere møte meg, så skal jeg forklare dere hvordan et liv med et barn med downs er. Hvorfor det stikker i hjertet hver gang.

Tør dere skal dere få hilse på Milla og jeg lover dere verdens beste Millakos og knoke om dere er kule nok.