(SIDE2):Hager og bakgårder er fulle av gule, grønne og brune blader. Og du tenker kanskje hver morgen - i dag må jeg ut og rake. Gressplenen blir jo ødelagt hvis du lar høsten ligge ...

Men slapp av, du kan la raken stå og heller ta deg en strekk på sofaen. I hvert fall hvis vi skal følge rådene fra Natinoal Wildlige Federation. Nylig postet de en oppfordring om at du bør la bladene ligge på bakken. De mener nemlig løvet er bra for dyrelivet i hagen.

Her er syv gode grunner til å la alt høstløvet ligge:

- La bladene ligge fordi det er naturlig, og lagene med blader lager et eget lite økosystem. Mange dyr lever i bladene eller finner maten sin her – som for eksempel mus, meitemark og padder.

- Også dyr som sommerfugler (som puppe) og møll-larver overvintrer blant bladene. Hvis du raker og kaster bladene – så blir det altså færre vakre sommerfugler til sommeren.

- Sommerfugler og larver er også en kilde til mat for fuglene om våren når de skal finne mat til barna.

- Løv på bakken lager et lag som ødelegger ugress og du får også naturlig gjødsling av jorda.

- Du slipper å få vondt i ryggen. En normal rygg tåler selvsagt å ta i et tak i hagen, men uhell kan skje. Som ved snømåking, så skal du for eksempel ikke la ryggen ta vekten.

- Ifølge nettsiden Vågen & Hansen, råder lærer ved gartnerskole til å la bladene ligge. Han mener man skal kjøre over løvet med gressklipperen. Løvet kuttes opp og det blir masse mat til meitemarkene. Enkelt og greit.

- Siste grunn til å la løvet ligge: Det er kjedelig å rake, og du får mer tid til deilige helgeting som å se TV-serier, sove eller spise en god lunsj.