Gå til sidens hovedinnhold

Rakettstart i New York

Feiringen fortsetter på årets første børsdag.

Det nye året starter sterkt på Wall Street.

Oppkjøpsaktiviteten har tatt seg opp og samtidig har det kommet gode nyheter fra Asia. En bedriftslederundersøkelse fra Kina har sørget for en bred oppgang rundt omkring ellers i verden. Det nye året har startet sterkt på børsene i Asia og Europa.

Og USA følger etter da alle de viktigste indeksene stiger med over én prosent.

Torsdag i forrige uke ble det urolige børsåret 2009 avsluttet, og investorene sitter igjen med et positivt inntrykk. Den brede S&P 500-indeksen steg 23,4 prosent i fjor og slo dermed oppgangen for industriindeksen Dow Jones på 18,8 prosent.

Best gjorde derimot Nasdaq Composite-indeksen det med en oppgang på 44 prosent.

Senere mandag ettermiddag er det duket for den viktige bedriftsundersøkelsen ISM. Her venter økonomene at indeksen vil stige fra 53,6 poeng i november til 54,8 i desember. I november viste indeksen en tilbakegang, men siden da har det kommet flere oppløftende makrotall fra blant annet arbeidsmarkedet. Mandag kommer også en rapport som viser hvordan bygg- og anleggsinvesteringene gikk i november. Her venter markedet en nedgang på 0,5 prosent.

Uken er full av makrorapporter hvor arbeidsmarkedsundersøkelsen til fredag er den viktigste. Markedets forventninger er skrudd opp og anslagene tilsier at det ikke blir flere enn 1.000 som mistet jobben i løpet av desember. Arbeidsledighetsraten er forventet å ligge uendret på ti prosent.

Den sveitsiske legemiddelgiganten Novartis vil nå kjøpe ut de øvrige minoritetsaksjonærene i Alcon. Budet er på 153 dollar per aksje og det inneholder en rabatt på syv prosent sammenlignet med sluttkursen ved utgangen av 2009. I tillegg til å bla opp 11,2 milliarder dollar til minoritetsaksjonærer kjøper de Nestles eierandel på 52 prosent for 28,1 milliarder dollar.

Nestle får 180 dollar per aksje, mens minoritietsaksjonærene i Alcon vil få tilbud om å motta aksjer i Novartis som delbetaling. Dermed går det mot en emisjon i Novartis for å finansiere oppkjøpet.

Det spekuleres i amerikanske medier at Kraft Foods kommer til å legge frem et forbedret bud på den britiske drikkeprodusenten Cadbury. Tidligere har Kraft møtt kraftig motstand fra styret i Cadbury og avisene skriver at Kraft må sukre budet for og ikke bli mottatt som fiendtlig.

Ifølge Dow Jones Newswire skriver en italiensk avis at Ferrero har tatt kontakt med et private equity selskap og med Hershey for å fremme et konkurrerende bud.

Det er også flere bevegelser på oppkjøpsfronten. Statoils partner Chesapeake Energy har undertegnet en avtale om å selge 25 prosent av eiendelen i skifergassandelen Barnett. Det er Total som kjøper andelen for 2,25 milliarder dollar.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones +1,00% til 10.532,79
Nasdaq +1,39% til 2.300,77
S&P 500 +1,10% til 1.127,34
Olje (WTI) +2,05% til 80,99
Gull +2,36% til 1.121,10

Reklame

Nå: Vi selger ut Pondus-bøkene på lager fordi vi skal flytte

Kommentarer til denne saken