Gå til sidens hovedinnhold

Rally før resultatsesongen

Wall Street opplevde en kraftig økning på investorenes posisjoneringer før resultatene ruller inn.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Selv om det på forhånd var ventet at iPhone-bråk og rentehopp skulle senke Wall Street hadde det knapt noen påvirkning.

NA24 - din næringslivsavis

Den amerikanske resultatsesongen er i startgropen, og det at den siste tids uroligheter rundt råvarer og den globale økonomien ikke har ført til nedsalg styrker optimismen.

De toneangivende
Industriindeksen Dow Jones hadde en flott dag der hele 27 av de 30 komponentene steg. Dette førte til at indeksen steg med 0,59 prosent. Indeksen satte også dermed en ny sluttnoteringsrekord på 12.514,98 poeng.

Den bredere S&P 500-indeksen klatret med 0,63 prosent.

Aller best gikk det for teknologiaksjene som klatret med hele 1,04 prosent.

Den siste tiden har det vært usikkerhet rundt både veksten i verdensøkonomien, vekstøkonomier, råvarer og nasjonaliseringen i Venezuela. Men ettersom dette ikke har ført til panikk og nedsalg gir det optimisme.

Oljestup
Et fat olje, med referanseverdi WTI og levering i februar, stengte på NYMEX på 51,88 dollar. Dette er en nedgang på hele 2,14 dollar eller fire prosent, og prisen er den svakeste på nær 20 måneder. Prisen på naturgass raste med syv prosent.

Aktørene reagerer fortsatt på lagertallene som ble sluppet i går og på nyhetene om at det igjen renner russisk olje gjennom Hviterussland

Oljeprisen hadde før torsdag falt med hele 13 prosent i 2007 alene. Fallet har kommet på grunn av at den amerikanske vinteren lenge har vært svært mild, noe som har fått etterspørselen etter fyringsolje og naturgass til å falle betydelig. Tradisjonelt er fjerdekvartal, og vintersesongen, høysesong for oljeetterspørselen.

I går fremla amerikanerne de ukentlige oljelagertallene. De viste at de amerikanske lagrene av destillater, blant annet fyringsolje og diesel, steg med 5,4 millioner fat til 141 millioner fat forrige uke. Dette er den største oppgangen siden januar 2004.

Opec-president og oljeminister i de Forente arabiske emirater Mohamed Al-Hamli sier til Bloomberg News torsdag at en oljepris på, referanseoljen WTI, 53 dollar fatet ikke er akseptabelt.

Tidligere i dag ble det kjent at it-giganten Cisco saksøker Apple for iPhone-navnet. I tillegg kom det et overaskende rentehopp i Storbritannia. Men investorene velger i stedet å fokusere på resultatsesongen som startet veldig bra med aluminiumsgiganten Alcoa, og en ytterligere svekket oljepris fyrer oppunder investorenes kjøpevilje før resultatene kommer på rekke og rad.

Telefonkrøll
De to selskapene Apple og Cisco har i hele fem år hatt samtaler om navnerettighetene til iPhone, uten å bli enige. Tross dette valgte altså Apple å lansere den nye iPhonen denne uken. Dette valget overrasket merkevarejurister som mener at det er sjeldent at et selskap introduserer et produkt de ikke har navnerettighetene til.

Cisco har hatt navnerettighetene til iPhone i seks år. Selskapet fikk rettighetene som en del av oppkjøpet av InfoGear Technology Corp. i 2000, og selskapet selger nettbaserte trådløse telefoner under navnet iPhone.

Flere andre selskaper har også forsøkt å få navnerettighetene til iPhone

Uventet rentehopp
Svært overraskende valgte den britiske nasjonalbanken å heve renten med 0,25 prosentpoeng. Dermed er den toneangivende renten nå på 5,25 prosentpoeng.

Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg trodde samtlige 52 spurte analytikere at sentralbanken villle la renten stå uforandret. Forrige gang Bank of England justerte styringsrenten var 9. november 2006, da den gikk opp med 25 punkter.

Bank of England konstaterer at den økonomiske veksten fortsetter i sterk takt, samtidig som den internasjonale økonomien fortsetter å vokse kraftig. Banken viser også til en sterk økning i kredittveksten.

Ifølge Bank of England er det sannsynlig at inflasjonen kommer til å stige over målet på kort sikt, men på lengre sikt ventes en nedgang i takt med at de høye energiprisene avtar. Banken noterer også begrensede ledige resurser, som bidrar til økt pristrykk.

Den europeiske sentralbanken valgte derimot å holde styringsrenten uendret etter dagens rentemøte. Refi-renten er dermed fortsatt på 3,5 prosent.

Overraskende fall i ledigheten
Antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd falt til det laveste nivået siden i fjor sommer.

Antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd endte på 299.000, et fall på 26.000 i forhold til forrige ukes tall. Dette er det lavest siden juli i fjor.

Forrige ukes tall ble forøvrig revidert ned med 4.000 til 325.000 sammenlignet med rapporten for en uke siden.

Det var ventet et fall på 9.000 til 320.000 førstegangssøkende.

Jobless claims - USA

Dette er ukentlige tall for førstegangssøkere på ledighetstrygd i USA, fra det amerikanske arbeidsdepartementet.

Tallene kommer meget raskt, og har derfor en viss betydning. Men de svinger svært mye og er regnet som en lite pålitelig indikator på arbeidsmarkedet.

Mange analytikere følger derfor heller et fireukers glidende snitt, som fjerner litt av støyen fra tallene.

Dagens nøkkeltall:
Dow +0,59% til 12.514,98

Nasdaq +1,04% til 2.484,85

S&P 500 +0,63% til 1.423,82

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn