Nettavisen har tidligere skrevet om problemet med falske antivirusprogrammer som krever at du betaler penger for å få fjernet sikkerhetsproblemer på datamaskinen din. Vi har også skrevet om såkalt «ransomware», som rett og slett krypterer viktige filer på harddisken din og krever at du overfører relativt store summer til bakmennene for at du igjen skal få tilgang til dine egne filer.

Kombinerer to vinnerstrategier
Nå melder sikkerhetsselskapet TrendMicro at det er noen nettkriminelle som har funnet ut at det beste er å kombinere disse to. Det falske sikkerhetsprogrammet «FileFix Professional»/«FileFixer Pro» krypterer nemlig alle dokumentene i «Mine Dokumenter» med en gang det kommer inn på datamaskinen din.

Når programmet så blir kjørt så «oppdager» programmet at det er «korrupte» filer på datamaskinen din, som det selvsagt er i god stand til å fikse. Alt du trenger å gjøre er å «registrere» programmet slik at du får tilgang til alle funksjonene, og det koster deg 50 dollar.

Dette er muligens første gangen at falske antivirusprogrammer faktisk bedriver utpressing. Vanligvis pleier denne typen antivirusprogrammer bare å være plagsomme, ved å stadig melde om at det er uløste sikkerhetstrusler på datamaskinen din som du må betale for å bli kvitt.

Les også: Du må ikke stole på ekte antivirus

Finner gratis løsning
Om du skulle være utsatt for programmet, og ikke ønsker å betale 50 dollar, kan du ta en titt på nettsidene til FireEye, som har funnet ut hvordan du kan dekryptere filene dine uten å betale for det.

Ifølge «Anti-Phishing Working Group» har antall falske sikkerhetsprogrammer blitt den nye favoritten til nettkriminelle. I juli i fjor var det totalt kjent 2850 forskjellige falske varianter. I desember var dette tallet økt til utrolige 9.287.