Gå til sidens hovedinnhold

Raser mot EU-glamour

Nei til EU advarer mot Grand Prix-propaganda og forsøk på å «gjøre seg lekker».

Når Guri Schanke går på scenen i Finland, er det EU som sponser festen. Unionen vil bli mer folkelig, og gir sponsormidler til Melodi Grand Prix-finalen.

NA24 - din næringslivsavis

Men fremstøtet blir ikke tatt vel imot av Nei til EU.

Vil «gjøre seg lekker»
- Det er en bevisst strategi fra EU å skulle «gjøre seg lekker» for Europas befolkning gjennom å assosiere seg til populære og folkelige evenementer som Melodi Grand Prix. De har også prøvd seg på Champions League. Ved hjelp av penger skal altså EU oppnå den populariteten i egen befolkning som politikken ikke makter, sier Nei til EU-leder, Heming Olaussen, til NA24.

Organisasjonen forventer at NRK ikke kjøper det de betegner som «EU-trikset», og unnlater å vise EU-plakater før sending.

EU-landet Danmark har allerede sagt nei til EUs forespørsel om, mot en andel av sponsormillionene, å få åpne showet med «en tale og en hel del annet». Flere av landene i Øst-Europa har derimot sagt ja.

- Propaganda inn bakveien
- Nå må NRK være bevisste. Det norske folk har to ganger sagt nei til norsk EU-medlemskap. Alle meningsmålinger de siste to årene viser et klart flertall mot EU i det norske folk. Da må ikke NRK la propagandaen snike seg inn bakveien via programmer der EU ingenting har å gjøre, krever Nei til EU-lederen.

Flere kritikere er enig med Nei til EU at sponsingen er en sammenblanding mellom politikk og underholdning for propaganda, skriver danske Børsen.

Vokser fortere enn EU
Det er ikke første gang Grand Prix blir fremhevet i EU-diskusjonen.

I den faste spalten «Charlemagne» i The Economist het det for to år siden :

«EU har 25 medlemmer, Eurovision Song Contest 2005 hadde 39 deltakerland. Eurovision har vokst rakere fordi det er lettere å komponere en tanketom visestubb (...) enn å få igjennom de 80.000 lovsidene som behøves for å samle EU. Men de nye Eurovision-deltakerne håper – og mange gamle europeere frykter – at dit hvor Eurovision song contest går, vil EU en dag følge».

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn