Gå til sidens hovedinnhold

Raser mot NHO-sjefen

NHO hisser på seg fagbevegelsen med utsagnet om at arbeidstakerne ikke trenger lønnshopp.

- Selv med et nulloppgjør får alle økt kjøpekraft, på grunn av overhenget fra i fjor, uttalte NHO-direktør Finn Bergersen da rapporten fra Teknisk beregningsutvalg, som er grunnlaget for lønnsoppgjøret, ble offentliggjort mandag.

NA24 - din næringslivsavis

- Jeg ser at NHO er ute og antyder at vi kan klare oss uten tillegg i år. Det kan de spare seg, sa LOs nestleder, Roar Flåthen, da han innledet om lønnsoppgjøret under LOs sekretariatsmøte tirsdag formiddag.

Vil ha bedre råd
Han vil at LOs medlemmer skal ha sin del av verdiskapningen i år, ikke minst fordi det er behov for å rette opp skjevheter i lønnsutviklingen. Derfor krever de en generell forbedring av kjøpekraften, bedre tillegg til lavtlønte, og likelønnsprofil.

NHO påpekte at det vil bli et press på renten, selv med ganske forsiktige lønnsøkninger. Det vil i sin tur spise opp lønnsøkningen. I tillegg vil en økt rente styrke kronen, noe som ikke er heldig for norsk industri.

Men LOs mektige nestleder er ikke den eneste fagforeningstoppen som reagerer på NHOs utspill om lønnsutviklingen.

Krever utjevning
- Det er store ulikheter mellom tariffområdene og dette resonnementet vil føre til en meget skjev lønnsvekst i 2007, sier Tore Eugen Kvalheim, sjef for fagforbundet YS.

- Våre medlemmer forventer at det er penger å hente i årets mellomoppgjør. Vi ser for oss en ramme, totalt sett, på mellom 4,5 og fem prosent. Norsk økonomi vil tåle slike oppgjør, sier YS-lederen til NA24.

Han mener det er mange grupper som føler at de ikke er med på lønnsfesten som mediene skriver om nærmest daglig. De gruppene vil YS-lederen nå ivareta, og viser blant annet til hotell- og restaurant-ansatte, transportarbeidere og kontoransatte i privat sektor.

Viktig konkurranseevne
Både Kvalheim og Flåthen understreker viktigheten av å ikke ramme konkurranseevnen, og at det stimuleres til fortsatt verdiskaping. LO-toppen snakket om kollektiv fornuft i sin tale. YS-sjefen mener det er viktig å bidra til at landets konkurranseevne ikke svekkes og

- Det må stimuleres til ny verdiskapning, både innenfor privat og offentlig sektor, sier han.

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren