Gå til sidens hovedinnhold

- Større rom for å politianmelde rasisme

Antirasistisk Senter oppfordrer folk til å anmelde mulige brudd på rasismeparagrafen.

OSLO (Nettavisen): - Flere av de eksemplene vi nå hører om er saker som bør politianmeldes.

Det sier lederen for Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen, i en kommentar til debatten om norsk rasisme.

Viser til dom i Høyesterett
Til Nettavisen sier Steen at en Høyesterett-dom fra i fjor kan ha banet vei for en tydeliggjøring av hvor grensene går for rasisme og hatefulle ytringer.

- Vi hadde en domfellelse i fjor som var oppe i Høyesterett. En dørvakt med afrikansk bakgrunn fikk rasistiske utsagn kastet etter seg av en kunde som ikke slapp inn på utestedet. Denne personen ble dømt for brudd på paragraf 135a, den såkalte rasismeparagrafen. Dette var en viktig dom i Høyesterett som kan gi bedre rom for anmeldelse av rasisme, sier Steen.

Episoden som fant veien helt til Høyesterett fant sted i køen utenfor Backstage i Stavanger i juli 2010. Dørvakten nektet en 38-åring å komme inn på utestedet fordi han var full.

Ble kalt «jævla neger»
Mannen begynte å krangle med dørvakten og slengte en rekke ganger ut skjellsord som «jævla neger» og «jævla svarting», skriver NTB i sin omtale av saken.

Han spurte deretter vaktlederen på utestedet «hvorfor tillates negre å jobbe i Norge» og hvor lenge han hadde tenkt å la en neger styre døren til utestedet. Da også vaktlederen forsøkte å vise den kranglevorne gjesten fra stedet, ble han kalt «niggerlover».

I denne saken ble dommen på 18 dagers betinget fengsel stående.

- Jeg mener ikke at alt skal anmeldes, men noen ting bør anmeldes, og Riksadvokaten har jo også uttalt at dette er noe man ønsker at politiet skal gripe mer fatt i, sier Rune Berglund Steen til Nettavisen.

Sto fram med sin historie
Thomas Talawa Prestø er en av dem som nylig har stått fram med sin historie og nå ønsker å ta tyren ved hornene:

Hvem byr seg om at en mørkhudet nordmann blir kalt neger og får en flaske øl kastet etter seg? spurte Prestø og fortalte om sitt ferske møte med norsk rasisme i Trondheim på Facebook.

Les saken: - Det vekker sterkere reaksjoner om noen sparker en hund

Den engasjerte 30-åringen oppfordrer nå andre om å fortelle sine historier om opplevd rasisme, og under hashtagen #norskrasisme på Twitter kommer det flere eksempler.

Rune Berglund Steen kjenner Thomas Talawa Prestø som medarbeider i Antirasistisk Senter. Han mener Prestø setter et eksempel for andre og kan bidra til at det blir lettere for andre å snakke om det de har opplevd.

Gunnar Stavrum: Norsk rasisme

- Selvsensur
- Det har ikke vært god tone å snakke om opplevd rasisme. Jeg tror mange har drevet med selvsensur av egne opplevelser. Men dette er opplevelser som har konsekvenser. Det har konsekvenser for eksempel i forhold til arbeid og bolig.

Steen sier det er nok av undersøkelser til å kunne slå fast at rasismen finnes i det norske samfunnet.

- Det betyr ikke at Norge er et rasistisk samfunn, men at rasisme og fordommer finnes og at det får konsekvenser for folks muligheter.

Utfordring til Solveig Horne
Han etterlyser nå politisk handling på dette feltet, blant annet i forhold handlingsplanen mot etnisk diskriminering.

- Å følge opp handlingsplanen mot etnisk diskriminering blir en utfordring for integreringsminister Solveig Horne. Det blir hennes jobb å lage en ny, og i denne må Twitter-strømmen med historier om opplevd rasisme i Norge bli en del av kildematerialet, sier Steen.

Reklame

Dette må du vite om årets Formel 1-sesong

Kommentarer til denne saken