STORTINGET (Nettavisen): Talsperson Rasmus Johan Michael Hansson (61) for Miljøpartiet De Grønne (MDG) er kåret til «Årets navn» i Nettavisen.

Les begrunnelsen her.

- Du store alpakka

Intetanende mottok Hansson utmerkelsen og seks flasker økologisk vin på et stille Storting av sjefredaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum.

- Du store alpakka, utbrøt han.

- Dette skal komme godt med til den anda vi skal spise julaften.

4,2 prosent

MDG har løftet seg kraftig i år. Partiet fikk 4,2 prosent i kommunevalget og 5 prosent i fylkesvalget. Det gir 285 grønne folkevalgte over hele Norge.

Rasmus Hansson var MDGs første stortingsrepresentant.

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/player?auth=xxHn7g0YaIiVkN3k0MosLVn2lmHfHypyXkmDNmcTwt3cWs1BNAfYZsnKJnPERlvayPIjzB5oy7NjnHcgbRwMelxzXoC8A8Dd&jsonp=screen9.api.embed&screen9="+typeof(screen9);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

- «Årets navn» i Nettavisen – hva tenker du om det?

- Det er såpass overraskende at det må få synke litt inn. Jeg synes det er viktig å ikke ta seg selv så høytidelig, så jeg tar det litt med en klype salt. Men det er ekstra hyggelig å bli kåret til «Årets navn» fra et organ som er så kritisk til MDGs politikk som Nettavisen. Det er hyggelig gjort av dere og en pekepinn om at vi gjøre noe riktig også.

- Noen gikk altfor langt

21. oktober presenterte byrådsleder Raymond Johansen Oslos nye byråd.

Hanna E. Marcussen (MDG) ble byråd for byutvikling. Lan Marie Ngyuen Berg (MDG) ble byråd for miljø og samferdsel.

- Flere i MDG er ferske. Hva synes du om pressens behandling av Lan som fersk byråd?

- Noen medier gikk i starten altfor langt. Helt uavhengig av at hun var uerfaren, synes jeg noe av behandlingen var dårlig. Den hangen media av og til har til å «ta rotta på folk» er en dårlig side, sier Hansson – som synes norske medier stort sett gjør en god jobb.

Les også: - Jeg synes ikke en politiker skal måles ut fra hvor god man er til å håndtere pressen

- Lan er tøffere enn toget

- Men Lan ble av enkelte medier behandlet under det jeg mener er pressen verdig. Selv om Lan selv er tøffere enn toget. Hun svelget to ganger og tok dette på strak arm. Men medier er ikke garantert at Lan er så tøff som hun er.

- Hva sa du til henne da det sto på som verst?

- Jeg sa «bit tenna sammen, du har full støtte av partiet. Det er ikke deg som er teit, det er media som er teite, så gå videre. Det gjorde hun – og det ville hun nok gjort uten råd fra meg, sier han.

Les også: MDG-Lan: - Jeg angrer ikke på taxituren

Hansson forteller at MDG får et travelt år til neste år med å sette ut i live enda mer grønn politikk.

- Vi er avsindig heldige i Norge

- Hva betyr julen for deg, Rasmus Hansson?

- Det betyr familie for meg, som for mange andre. Og så betyr det litt ferie, som jeg er glad for. Og så betyr det en god porsjon ettertanke som går på hvor avsindige heldige vi er som er friske, arbeidsføre nordmenn i 2015. Vi får jo en påminnelse akkurat nå med den store innvandrings- og flyktningstrømmen om hvor stor forskjellen er mellom hvordan vi og andre har det. Og julen er en tid hvor ansvaret for det kan synke inn.

- Snø

- Hva står på din ønskeliste?

- Snø, svarer Hansson uten å blunke.

- Er det snø der du bor, da?

- Nei, det er vel knapt snø sør for Trondheim, med unntak av høyt i fjellene, og det er trist. Men jeg skal feire jul med masse familie og ha det strålende uansett. Så får vi håpe være spiller mer på lag med oss i 2016.

- Hva tenker du om vårt forbruk i julen?

- Det er den andre siden ved julen som undergraver det julen burde være, en omtankens og nestekjærlighetens tid. Det helt vanvittige forbrukskjøret vi blir dratt med på i jula, er vel de fleste enige om at har gått for langt. Delvis er forbruket i seg selv verken bra for miljøet eller sjelen. Og – så ødelegger det litt av gleden ved å gi og få når det blir så mye av alt at vi nesten ikke klarer å holde tritt med det. Jeg tror mange ville ha glede av å bremse litt i jula og bruker litt mer tid på hverandre enn på gavekarusellen.

- Hvor mye penger bruker du selv på gaver?

- Det har jeg ikke regnet på, men det er forholdsvis beskjedent. I vår familie hender det at det vanker en stor gave når det trengs en stor gave.

- De er alltid blakke

- Hva kan det være?

- Jeg har studentbarn, og de er konstant blakke. Av og til trenger de noe som koster en del, være seg tilskudd for å fullføre lappen, men så kan det gå noen år før det kommer noe tilsvarende. Så vi prøver å være litt praktiske.

Hansson er ikke særlig opptatt av gaver:

- Vi gir litt gaver, men ikke særlig mange. For de eldste av oss, som for lengst har det vi trenger, er det ofte ikke gaver.

- Hva spiser familien Hansson på julaften?

- Det varierer, men i år blir det frittgående økologisk and fra en av de gårdene som behandler dyrene sine godt. Det er vanvittig godt, og det er hyggelig å spise noe man vet har hatt det godt. Når jeg så får en hel kasse med økologisk rødvin fra Nettavisen, så er julekvelden sikret.

- Har du noen nyttårsforsetter?

- Ja, trene! Det er fryktelig usunt å sitte på Stortinget, men bare vent, til neste år får jeg det kanskje til, å ta turen ned til trimrommet i kjelleren her!