RISLØKKA, OSLO (Nettavisen): - Det går en skillelinje gjennom partiet mellom de som vil rendyrke klima- og miljøsaker og de som motiveres av et større mangfold ut fra et grønt perspektiv.

Det sa Hilde Opoku, avtroppende nasjonal talskvinne, da hun på en videohilsen innledet på partiets landsmøte fredag. Opoku har måttet melde sykdomsforfall til landsmøtet. Landsmøtet fikk derfor høre en innspilt tale.

Opoku, som ble varaordfører i Trondheim etter et grønt brakvalg sist høst, sier partiet står ved et veiskille og advarte sine partifeller mot å smalne inn partiet.

- Det har vi ikke råd til, sa hun.

Strid om lederverv

Når Miljøpartiet De Grønne samles til landsmøte på Risløkka i Oslo fredag, er det både for å stake ut en politisk kurs for de neste fem årene og velge ny kvinnelig talsperson etter Opoku, som går av.

Partiet står ved et veiskille

To kjemper om lederverv

Partiets første og eneste stortingsrepresentant, Rasmus Hansson (62), utgjør den ene halvparten av partiets toppledelse. Etter valget lørdag kan Une Aina Bastholm (30) bli Opokus arvtaker. Valgkomiteen har innstilt henne samtidig som de anbefaler fornyet tillit til Hansson. Bastholm jobber som partiets rådgiver på Stortinget og er også vara for Hansson. Men Bastholm har også en utfordrer, Hilde Lengali fra Hurum.

Kritikk mot Hansson

I et intervju med Bergens Tidende har avtroppende Hilde Opoku uttalt at samarbeidet med Hansson til tider har vært krevende.

- Det er krevende når vi har forskjellige tanker om hvordan et parti skal styres, sa Opoku ifølge avisa.

I sin innledning til landsmøtet sa Opoku at Rasmus Hansson gjør en strålende jobb på sitt felt. Han sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

- Men andre politikkområder må også prioriteres, mener Opoku.

Snakket om barnebarna

Hansson fikk ordet til innledning etter Opoku og holdt en tale der han også understreket at Miljøpartiet De Grønne skal ha bredde og mangfold.

Han snakket om klima- og miljøpolitikk og om MDGs fokus på solidaritet i flyktningpolitikken.

Han trakk fram barnebarna Trym og Tiril som eksempler på generasjonen som skal arve jorda.

- Det vi gjør i dag må sikre at Tiril og Trym kan leve på en planet som er i balanse. Det er vitsen med grønn politikk, sa Hansson og kalte FNs bærekraftmål kjerneverdier i MDGs politikk.

Hansson trakk fram sin egen familiebakgrunn for å underbygge sitt engasjement i flyktningpolitikken.

- Jeg kommer selv fra en flyktningfamilie. Moren min var tolv år da hun måtte flykte fra nazistene.

- Vil ikke hugge opp alle biler og fly

Hansson høstet latter og applaus da han vitset om hvordan mediene etter hans oppfatning fremstiller Miljøpartiet De Grønne:

Nei, vi vil ikke hugge opp alle biler og fly

- Nei, vi vil ikke hugge opp alle biler og fly. Vi vil ha biler, bare ikke stadig flere av dem. Vi vil ha fly, og vi vil fly med dem. Men vi vil ikke at utslippene fra flytrafikken skal kvele planeten, sa Hansson.

Han var indirekte innom de politiske skillelinjene i partiet og striden om veien videre:

- Mens vi utvikler politikken, må vi også utvikle organisasjonen, sa Hansson og sa at MDG for all del må holde på det politiske naturmangfoldet - i partiet.

- Noen ganger dårlig selvinnsikt

Om gnisninger i partiet sa han:

- Vi er bare vanlige folk. Noen ganger reagerer vi forskjellig og har dårlig selvinnsikt. Det gjelder i høyeste grad også meg.


Følg livestream fra MDG-landsmøte fra klokka 12.30 fredag her:

MDG-landsmøtet på Twitter: