Miljøpartiet De Grønne havner over sperregrensen på dagens VG-måling, og får en oppslutning på 4,1 prosent. Om dette hadde vært valgresultatet, ville det nye partiet fått hele sju mandater på Stortinget.

Dette er andre gang partiet havner over den såkalte sperregrensen på en meningsmåling.

- Vi tar fortsatt meningsmålinger for det de er, nemlig meningsmålinger. Ingen tar av på grunn av dette, men det er jo enda en bekreftelse på at De Grønne har truffet planken, sier De Grønnes førstekandidat i Oslo, Rasmus Hansson, til Nettavisen.

Les også: De Grønne over sperregrensen

Ikke bestemt deg? Ta Nettavisens valgomat her!

- Har truffet en nerve
Hansson mener de har truffet «en nerve» i det norske folk.

- Vi treffer en politisk nerve blant velgerne som den etablerte politikken har oversett, og den nerven er betydelig. Det viser jo den ene målingen etter den andre, sier han.

Selv om han ikke helt tør å slippe jubelen løs, så vedgår han at ambisjonene nå bare øker.

- Når det først ruller så godt tre uker før valget, så er det jo ingen grunn til lave ambisjoner. Det er ikke noen spesiell grunn til at vi ikke kan se for oss en enda videre vekst, og en solid stortingsgruppe som kan påvirke og forandre norsk politikk fra kommende stortingsperiode, sier Hansson.

- Hvor stor oppslutning er målet?

- Vi har jo hatt en måling over 5 prosent, som ville gitt 9 mandater. Det er jo et naturlig mål i første omgang, å gjenta noe slikt eller enda bedre på valgnatta, sier han optimistisk.

Les også: - Vi er ikke naive og gammeldagse

- Ikke et protestparti
De siste dagene har De Grønne blitt angrepet fra flere hold, blant annet fra miljøbevegelsen.

I et intervju med NRK stempler Bellona-leder Frederic Hauge MDG som naive og gammelmodige, fordi de ikke sier et klart ja til vindkraft og karbonfangst og lagring. Også Silje Lundberg i Natur og Ungdom, og Marius Holm i miljøstiftelsen Zero, uttrykker tvil om MDGs teknologioptimisme.

- Hva tenker du om all kritikken dere får?

- Vi har fått mye mer ros enn kritikk. Jeg er mye mer opptatt av analysene i flere aviser, som tar De Grønne alvorlig og som gir en nøktern vurdering av hvorfor De Grønne faktisk slår gjennom i norsk politikk. Jeg er mye mer opptatt av det enn til dels en forvrengning av politikken vår, og til dels helt greie angrep på enkeltdeler av politikken, sier Hansson.

- Men dere vokser ikke bare fordi folk er misfornøyde?

- De som bruker merkelapper som protestparti og nisjeparti, de har skjønt veldig lite av det som skjer i norsk politikk. Norske velgere er ikke teite, de ser godt at det er en veldig stor avstand mellom den faktainformasjonen som de får om Norges ressurs- og klimasituasjon, og den politikken som føres for å gjørenoe med det.

- Folk har sett i mange år at gapet er stort, og de har hørt i mange år at både etablert politikk og media bagatelliserer det gapet med konvensjonelt snakk og realisme, sier han.

Han mener de andre partiene har mistolket velgerne, og trodd at de ikke var så opptatt av miljøet.

- Vår tolkning er at det ikke har eksistert et partitilbud som tar miljø- og klimautfordringen helt på alvor. Nå kommer det partiet, gjennom De Grønne, og da går folk dit, sier han.

- Sprøyt om 80-tallet
Hansson vil blant annet at vi skal bremse forbruket, og trekker linjer til 80-tallet.

«De fleste som husker 1980-tallet, da vi hadde radikalt lavere kjøpekraft enn i dag, husker også at vi hadde det ganske bra da, så det er ikke noe problem», sa Hansson til NRK i juli.

Nå avviser han imidlertid at han ønsker seg tilbake til 80-tallet.

- Det med 80-tallet er virkelig noe sprøyt. For det første så har verken jeg eller vi snakket om å gå tilbake til 80-tallet. Dette er ikke folk som vil tilbake til fortiden, men dette er folk som vil fortere inn i framtiden. Det er fornærmende mot temmelig mange svært oppegående mennesker å tro at de vil tilbake til noe som helst, sier han til Nettavisen, og legger til:

- Vi vil utvikle neste generasjons Norge, et bærekraftig velferdssamfunn som benytter kunnskap, teknologi og nyvinninger for å lage et samfunn som ikke undergraver livsmulighetene for folk rundt oss - og etter oss, sier han.

- Det er historisk
MDGs talskvinne, Hanna E. Marcussen, er også glad for dagens gode måling.

- Jeg synes jo at det er en veldig god måling. Det er kjempegøy, og det er jo andre måling vi er over sperregrensen, sier Marcussen til Nettavisen.

- Dette viser jo nettopp at det ikke bare var en enkeltmåling, men at dette faktisk er helt realistisk - at vi kan bryte sperregrensen. I så fall er det ganske historisk at et nytt parti komme inn med så mange mandater, sier hun.

Les Det Store Intervjuet med Hanna Marcussen

- Hva er ditt mål for valget?

- Målet er å nå sperregrensen, men nå ser vi at det er en realistisk målsetting. Dette viser veldig tydelig at det er mange som ønsker en mer ambisiøs klima- og miljøpolitikk, og nå som de ser at vi er et reelt alternativ, så er det mange som har lyst til å å stemme på oss, sier hun.

Det er ikke bare på meningsmålingene MDG gjør det bra, medlemstallet øker også fra dag til dag, med om lag 100 nye medlemmer daglig, ifølge Hansson.

Hva synes du om De Grønne? Si din mening i kommentarfeltet!

Mer fra Nettavisen: