Gå til sidens hovedinnhold

26 perfekte pauser

Bilturer er en prøvelse, men om du kjenner til noen gode rasteplasser, kan det forandre ferien.

HTML EMBED

Vi vet akkurat hvor frustrerende det kan være å kjøre mil etter mil langs norske veier, speidende etter et fint sted å stoppe. Til slutt ender rasten ved en liten veilomme der store trailere dundrer forbi bare meter unna og det eneste man vil er å komme seg videre. Pausen kan bli en fin del av ferien om du bare vet hvor den bør tas. Langs norske veier ligger det flust med flotte rasteplasser som bare venter på å gjøre bilferien din litt roligere og lettere.
Noen er det investert mye penger i, og kunst, arkitektur og natur går hånd i hånd. Andre steder kan du finne en liten, ujålete perle der naturen får spille førstefiolin og du kan nyte utsikten et stykke unna biljaget.
Reiser & ferie har derfor, med god hjelp fra Vegvesenets lokalavdelinger og andre veientusiaster, satt sammen en liste over gode stoppesteder rundt om i vårt langstrakte land. Med ønske om mange gode stopp.

26 flotte rasteplasser i Norge

Rasteplass på Filefjell, Oppland

Rett over fylkesgrensa fra Sogn og Fjordane på E 16 ved Filefjell ligger dette ujålete stedet. En rast i ekte og naturlige omgivelser med elv og fjellnatur.

Rasteplass på Mørkhølen, Hordaland

Mørkhølen rasteplass på RV7 ved Eikedalen er bygd over to platåer, og plassert i et høyfjellområde med flere fosser og fin natur i nærheten.

Rasteplass på Tronvik, Vest-Agder

På rasteplassen på E39 ved Tronvik, mellom Moi og Sira er det stille og tilbaketrukket med toaletter og enkle bord.

Rasteplass på Kobbskaret, Nordland

Kobbskaret rasteplass på Hamarøy er i seg selv ikke noe annet enn en asfaltflate med noen bord på, men utsikten er i særklasse og kafeen serverer gode vafler.

Rasteplass på Vingrom, Oppland

Litt sør for Lillehammer, ved Mjøsas bredder, ligger Vingrom rasteplass. Selv om støynivået fra veien er høyt, er utsikten fin, bordene tilpasset handicappede og toalettene i grei stand.

Rasteplass på Hoelskeidet, Møre og Romsdal

Ved bunnen av Vinnufossen, som faktisk er verdens sjette høyeste foss, mellom Sunndalsøra og Grøa, ligger Hoelskeidet rasteplass idyllisk til.

Rasteplass på Østerholtheia, Aust-Agder

Denne rasteplassen er den første som møter deg når du kommer over fra Telemarks fylkesgrense på E18. Tilbaketrukket fra selve veien, har den stor nok plass til at du kan vandre litt rundt, ta et bad og bare kose deg, vel vitende om at du er på Sørlandet.

Rasteplass på Kystriksveien, Nordland

På Kystriksveien RV17 mellom Reppen og Straumdalstunnelen ligger en fin liten rasteplass med 3–4 sittegrupper under tak for regnfulle norske sommerdager. Super utsikt.

Rasteplass på Sandmoen, Sør-Trøndelag

Denne rasteplassen ved E6 rett sør for Trondheim har alt en komplett rasteplass skal ha med lekeapparater, kro, motell, dusj, tømmestasjon for bobiler. Ja, til og med en egen hundegård.

Rasteplass på Honnevje, Aust-Agder

Dette er ikke bare en rasteplass, men også de lokales favorittbadeplass. Selv kaller de seg Sør-Norges vakreste rasteplass, og med sine flotte svaberg og fine beliggenhet nord for Valle på RV9, kan det være de har rett.

Rasteplass på Torvdalshalsen, Nordland

Arkitektene i 70°N arkitektur har høstet internasjonal anerkjennelse for Torvdalshalsen rasteplass. Et stopp på dette utkikkspunktet langs Nasjonal Turistveg Lofoten på E10 gir god oversikt over Vestvågøyan skjermet for vind og ruskevær bak stilige vindskjermer.

Rasteplass på Langfoss, Rogaland

Ved bunnen av Langfoss, innerst i Åkrafjorden, ligger en hyggelig rasteplass hvor du blant annet kan få strukket skikkelig på beina ved å gå stien til topps av fossen og nyte den fantastiske utsikten.

Rasteplass på Namsen, Nord-Trøndelag

Ved bredden av dronningen av lakseelver ligger en rasteplass med tilknytning til Namsen lakseakvarium. Ikke bare kan du få nærkontakt med fisken, du kan også se den i Europas lengste laksetrapp og kjøpe en skikkelig god laksematbit i restauranten.

Artikkelen fortsetter under bildekarusellen

3162

Foto: Nasjonale Turistveger, Statens Vegvesen, Valle kommune/Frode Buen

Rasteplass på Strømbu, Hedmark

Fra denne rasteplassen ved Atnesjømyrene naturreservat går det turstier innover i Rondane nasjonalpark og du kan parkere her om du vil ta pause fra bilturen noen dager. Rasteplassen er svært påkostet gjennom prosjektet Nasjonal Turistveg Rondane.

Rasteplass på Lillefjord, Finnmark

Denne rasteplassen ved RV 889 er en del av Turistveg Havøysund og dere kan gå fotgjengerbrua over elva og ta naturstien som er laget her. Over rasteplassen finnes et flott utkikkspunkt.

Rasteplass på Tungeneset, Troms

Med voldsom utsikt mot fjellrekken Okshornan, bedre kjent som Djevelens tanngard, ligger Tungeneset rasteplass og utsiktspunkt. Rasteplassen ligger ved Ersfjorden på Nasjonal Turistveg Senja.

Noen timer til overs i TROMSØ?

Rasteplass på Vassdølin, Sør Trøndelag

Her, på RV715 mellom Osen og Namdalseid, kan du ikke bare prøve fiskelykken, men også leie en liten hytte og en båt om det ikke napper umiddelbart. Et sted for en lengre rast med andre ord.

Rasteplass på Akkarvikodden, Nordland

Denne er mye brukt av bobiler som vil overnatte i et område med spesielt fin utsikt. Rasteplassen ligger nemlig ved Moskenes på E10 langs Nasjonal Turistveg Lofoten.

Rasteplass på Sohlbergplassen, Hedmark

Utsikten fra Sohlbergplassen ved RV27 gjenkjennes fra maleriet «Vinternatt i Rondane» av Harald Sohlberg, noe som har gitt plassen dens navn. Flere par har valgt å bli smidd i hymnens lenker nettopp her, forståelig nok.

Rasteplass på Mefjell, Sogn og Fjordane

Oppe på Sognefjellet langs RV55 ligger Mefjell rasteplass. Her har Nasjonal turistveg Sognefjellet installert kunst og en spesiell glasskikkert som viser navn på fjelltopper i området.

Rasteplass på Hellåga, Nordland

Dette er en stilig rasteplass underlagt Nasjonal Turistveg Helgelandskysten nord med egen fiskeplass, trapp ned til Sjonafjorden for bading, solide møbler helt nede ved vannkanten og et særpreget toalettbygg.

Rasteplass på Hereiane, Hordaland

Hereiane rasteplass har kanskje Norges mest spesielle toalettbygg. Rasteplassen ligger ved Hardangerfjorden i Jondal på RV550 med fine uteplasser og vakker natur.

Rasteplass på Liasand, Oppland

Inne i furuskogen i Bøverdalen i Lom ved RV55 kommer du litt bort fra bilsus og mas. Rasteplassen har solide bord og benker, toalett og god informasjonstavle.

Rasteplass på Nes, Sogn og Fjordane

Nes rasteplass ved Lustrafjorden ved riksveg 55 er en del av Nasjonal turistveg Sognefjellet. Plassen har flott utsikt over fjorden og mot den 218 meter høye Feigumsfossen og er et logisk stopp om du kommer denne veien.

Rasteplass på Steinstøberget, Hordaland

Denne rasteplassen ved RV7 er stor og med utsyn over Hardangerfjorden og Folgefonna. En steinkai brukes ofte som fiskeplass og det går også an å ta et bad herfra.

Rasteplass på Storvika, Nordland

En vakker rasteplass med egen strand og gangbro. Rasteplassen markerer startpunktet for Nasjonal turistveg Helgelandskysten nord.

Har du noen rasteplasser som må med? Send oss ditt TIPS

Sveriges 19 beste rasteplasser

Sveriges venn langs veien, Motormännen, sørger for sikre og fine veier. De har kåret det de mener er sitt lands beste rasteplasser:
Blekinge län: Galtsjön N på E22 vest for Ronneby
Dalarnas län: Lomkällans rasteplass ved riksväg 70 ved Särna
Gotlands län: Kyrkviken langs vei 699 på Fårö
Gävleborgs län: Ångersjöns rasteplass ved E4 mellom Söderhamn og Hudiksvall
Hallands län: Sandsjöbacka på E6/E20 sør for Lindome
Jämtlands län: Krokoms rasteplass ved E14
Jönköpings län: Gyllene Uttern på E4 sør for Gränna
Kalmar län: Väntorp på E22 sør for Kalmar
Kronoberg län: Sandsjön på riksväg 31 ved Lenhovda
Norrbottens län: Harrbäckens rasteplass ved E4 nord for Piteå
Skåne län: Skåneporten på E4 ved Örkelljunga
Uppsala län: Ekolskrog ved E18 vest for Bålsta
Värmlands län: Råda rasteplass ved riksveg 62 rett ved Hagfors
Västerbottens län: Tallbackens rasteplass ved E12 i Vindelns kommune
Västernorrlands län: Borgsjöns rasteplass ved E14 øst for Ånge
Västmanlands län: Skoftesta Skans ved E18 vest for Köping
Västra Götalands län: Ljungskile rasteplass langs E6 ved Ljungskile
Örebro län: Sickelsta rasteplass ved E20 sør for Örebro
Östergötlands län: Östgötaporten på E4 ved Ödeshög

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir

Reklame

Her får du tak i de superpopulære shortsene

Kommentarer til denne saken