Gå til sidens hovedinnhold

Råstilig hevn

«V for Vendetta» er en rå, stilig og dypt fascinerende film, som stiller ubehagelige spørsmål og som bør få deg til å gjøre det samme.

V for Vendetta. Regi: James McTeigue. Etter et manus fra Wachowski-brødrene. Med Natalie Portman, Hugo Weaving, Stephen Rea, Rupert Graves med flere.

Aldersgrense 15 år

La meg ta det siste først – undertegnede har ikke noe sterkt forhold til Alan Moores tegneserie med samme navn som denne filmen, en filmversjon Moore selv skal være prinsipielt imot.

Derimot er det lenge siden vi har sett en action-eventyrfilm som utfordrer tankene til tilskueren på et sånt vis som her. Sist gang var «Matrix», og når man vet at de mystiske Wachowski-brødrene skrev manuset «V for Vendetta» før «Matrix», så beviser det bare hvor god form de var i – den gang.

LES OGSÅ: Da Portman barberte hodet

SE TRAILER:V for Vendetta

Vi er noen år inn i fremtiden. Etter en stor pest, kontrolleres London av diktatoren Sutler (John Hurt) som maktet å roe panikken den gang. Unge Evey (Natalie Portman) jobber for Londons største og eneste statskontrollerte nyhetskanal. Sensuren er total, kontrollen likeså. Så en dag sprenges rettsbygningen Old Bailey. Hevneren V er ankommet. Den prinsippfaste og maskerte Vs klare mål er Parlamentet og Sutler, og før hun aner det er Evey blitt en brikke i spillet.

V er formet på Guy Fawkes, katolikken som ville sprenge Parlamentet og som blir feiret med bål og fyrverkeri hvert år – en helt og en terrorist – akkurat som V.

Hugo Weaving makter å gi et grøssende portrett av mennesket i sin alltid maskerte figur. V er filmens mest interessante karakter – er han god? Er han ond? Kan hans drap rettferdiggjøres? Er han en helt eller er han en terrorist? Kommer det alltid an på øyet som ser?

Det er selvfølgelig en fare for at de yngste blant publikum bare ser ham som en helt, i så fall er det både ubehagelig og problematisk.

Portmans rolle er mer som en transportør av informasjon. Evey har sin egen historie og sine egne motiver. Er hun en aktør eller er hun et offer? Men opp mot V blekner hennes historie.

I tillegg er «V for Vendetta» beriket med en rekke gode rolleprestasjoner i både politisjefen Stephen Rea eller talk show-verten Stephen Fry.

I form og stil er «V for Vendetta» en nytelse å se på. I tematikk har filmskaperne vært heldige. Europa trues av fugleinfluensa som er spådd å skape kaotiske tilstander om den slår ut i full blomst. I England sprengte man ikke parlamentet, men undergrunnen.

Du kan velge å se «V for Vendetta» kun som en vanlig underholdningsfilm, men det blir enda morsommere og mer tankevekkende om du tolker alle tegnene i den.

Reklame

Hagemøblene nordmenn elsker

Kommentarer til denne saken