Gå til sidens hovedinnhold

Råvareboom gir børsoppgang

Metallprisene skyter i været og gir bred oppgang i Asia.

Aksjene i Asia opplever onsdag sin største oppgang hittil i år. Mye av årsaken tilskrives at stor etterspørsel har drevet metallprisene i været.

NA24 - din næringslivsavis

- Boomen for råvarer har gitt investorene en god grunn til å kjøpe metallrelaterte aksjer. De tilhører akkurat nå markedets favoritter, sier Lu Yizhen ved Citic- Prudential Fund Management i Shanghai til Bloomberg News.

Investorene har i tillegg satset på aksjer som ikke er påvirket av den økonomiske avmatningen i USA. Det har gitt farmasiselskapene bred oppgang onsdag.

Den sammenveide Morgan Stanleys MSCI Asia Pacific Index,stiger 0,8 prosent.

Gull og kopper
Gull for umiddelbar levering steg til 822,55 dollar per unse som en følge av at svekket dollar gir etterspørsel etter andre investeringsmuligheter. Gull og kopperprisene har hatt sin sterkeste årsstart siden 1980, ifølge råvare-megler Okachi & Co.'s Takaki Shigemoto.

Taperne denne onsdagen finner man i eksportselskapene. Selskapene presses av stadig dårlige nyheter og synkende etterspørsel fra det viktigste ekportmarkedet USA.

- Det blir verre dag for dag. Det er en voksende mulighet og risiko for en mild resesjon i USA, sier Hans Kunnen i Colonial First State Global Asset Management i Sydney til Bloomberg News.

Honda Motor Co. ledet bilprodusenter og maskinvareselskaper nedover etter at ny boligstatistikk ble offentliggjort i USA tirsdag. I tillegg uttalte det amerikanske tele-selskapet AT&T at flere privatkunder enn tidligere nå sliter med å betale regningen, noe som investorene oppfatter som en utvidelse av boligkrisen i USA.

-Aksjene er billige og jeg tror kanskje at den negative informasjonen har blitt diskontert. Produksjonen i Japan og bilindustrien vil bli skadelidende dersom flere store økonomier svekkes. Dermed selger investorene japanske aksjer før andre markeder, sier Masayuki Kubota i Daiwa SB Investments Ltd. i Tokyo til Bloomberg News.

Nøkkeltall i Asia kl. 08.30:

Japans Topix: + 1,51
Japans Nikkei 225: + 0,49%
Hongkongs Hang Seng: + 1,09%
Kinas CSI 300: + 1,55%
Kinas Shanghai Composite: 0,91%
Taiwans Taiex: + 1,58%
Sør-Koreas Kospi: + 1,00%
Singapores Strait Times Index: - 0,01%

Reklame

Endelig på lager igjen: Ladekabelen som kutter strømmen selv