Gå til sidens hovedinnhold

Real blåmandag

Børsen startet uken med nye fall. Nedturen fra forrige uke ble dermed forlenget.

Følg børsen her

Investorene på Oslo Børs våknet opp til nye børsras i Asia. Etter å ha avsluttet en tung uke fredag, var det nok en gang helrøde tall på børsen i Oslo.

NA24 - din næringslivsavis

Oljeprisen ble også sendt nedover mandag og da var det ingen bønn for hovedindeksen som falt 1,81 prosent til 431,09 poeng. Den siste uken har børsen falt med 7,50 prosent. Selv om det var en bekmørk børsdag reddet aksjene seg inn mot slutten av sesjonen.

LES OGSÅ: Bjellesauenes milliardsluk

Raste over hele verden
Det var ikke bare Oslo Børs som fikk merke pessimismen råde. Børsraset startet i Asia der blant annet Nikkei 225-indeksen falt 3,3 prosent, mens Hang Seng i Hongkong endte ned 4 prosent.

Børsene ellers i Europa trakk også ned mandag. Da Oslo Børs stengte var DAX i tyskland 1,2 prosent, mens FTSE i London var ned 0,7 prosent. I Paris falt CAC 40 1 prosent. Våre naboer i Sverige og Danmark måtte tåle et tap på 1,4 og 2,2 prosent.

Amerikansk frykt
Flere av aktørene ville ikke gi noen råd til de som har investert sparepengene sine på børsen, men flere oppfordrer til forsiktighet. Flere av de NA24 har vært i kontakt med mener at det ikke er gitt at børsfallet er over for denne gang.

Usikkerhet er stikkordet blant forståsegpåerne på børsen. Frykt for at USAs økonomi skal inn i resesjon og at denne fasen vil komme tidligere enn antatt.

- Det er på tide å være forsiktig. Folk må passe på gevinsten, sier Netfonds-sjef Rolf Damman til NA24.

LES MER: - Pass på gevinsten

Damman er ikke den eneste som mener det er vanskelig å spå fremtiden.

- Hvis man tenker langsiktig, mener vi det vil dukke opp gode kjøpsmuligheter i løpet av noen uker. Å gi kortsiktige råd når børsen svinger, er alltid veldig vanskelig. Men vi er av den oppfatning at korreksjonen er finansielt orientert og av midlertidig karakter, og ikke representerer starten på en mer varig nedgangsperiode for børsene, sier sjefstrateg Tom Kavli i SEB Enskilda.

Tynget av oljefallet
Totalt falt 153 aksjer mandag, mens 19 aksjer kunne notere seg for en oppgang. 87 aksjer var uforandret.

Oljetungvekterne ble både tynget av oljefallet og den dårlige stemningen på verdens børser. Statoil falt 2,40 prosent til 152,75 kroner, mens Hydro endte ned 1,58 prosent til 187 kroner. Den mer spekulative DNO-aksjen falt 4,23 prosent til 9,96 kroner. CanArgo og Rocksource var verst blant oljeselskapene og endte ned henholdsvis 6,83 prosent til 5,59 kroner og 6,38 prosent til 1,32 kroner.

Oljeprisen falt til 60,87 dollar fatet ved råvarebørsen i London, mens kronen har svekket seg som følge av børs og råvarefallet i verden. En dollar kostet 6,24 kroner da børsen stengte.

Det var flere tungvektere som ble rammet av børsfallet. Fiskeselskapet Marine Harvest Group, tidligere Pan Fish, falt 3,55 prosent til 6,79 kroner. Solenergiselskapet REC og gjødselprodusenten Yara ble sendt ned 3,88 prosent til 124 kroner og 3,28 prosent til 1625 kroner. IT-selskapet Tandberg endte ned 4,29 prosent til 106 kroner.

Dårlig for gruvene
Gruveselskapene var ellers blant de som presterte dårligst. Northland Resources falt 10,50 prosent til 16,20 kroner, mens Crew Gold Corporation endte ned 5,42 prosent til 13,10 kroner.

Helsekostselskapet Navamedic er også utsatt for at investorene vil ta gevinst og falt 8,52 prosent til 33,30 kroner. Goodtech endte ned 7,14 prosent. Repant falt 7,14 prosent til 10,40 kroner.

Consorte Group og Conseptor steg 6,39 prosent til 8,99 kroner og 3,89 prosent til 9,35 kroner. Telenor, Aker Drilling og Frontline var de aksjene som gjorde det best blant de mest omsatte aksjene på børsen mandag.

Følg børsen her

Reklame

United-legenden håper Solskjær henter Haaland til Old Trafford