Gå til sidens hovedinnhold

Verdens yngste geriljaledere

Soldatene trodde at Luther og Johnny Htoo var magiske. Det inspirerte den kinoaktuelle filmen «Rebell».

(SIDE2): Kanadiske Kim Nguyens film «Rebell» eller «War Witch» handler om 12 år gamle barnesoldaten Komona som opplever å bli hevet opp til heks når hun er den eneste overlevende etter et regjeringsangrep.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Gudommelige tvillinger
Spillefilmen tar for seg Komonas reise fra den dagen hun får valget av geriljasoldater om enten å skyte sine egne foreldre eller se dem bli torturert til døde , og til hun forsøker å frigjøre seg fra barnesoldatrollen. Det er en dramatisk historie, skrevet av Nguyen, men den er sterkt inspirert av de såkalte Htoo-tvillingene, som i en alder av ni år ledet Guds armé i Burma.

Tvillingene og deres lille armé, som besto av voksne menn, tilhører Karen-gruppen, en av tre store minoritetsgrupper i Burma, som både er kristne og har en naturtro. Det var en lokal prest som i 2007 kom med de ni år gamle tvillingene til en av de militære lederne og sa at guttene var velsignet med magiske krefter. Årsaken til opprøret var at myndighetene sammen med blant annet britiske Premium Oil bygget en gassledning gjennom skogområdene til Karen-folket.

Mennene som fulgte dem mente at de var usårlige overfor kuler og at de hadde magiske krefter til å redde dem rundt seg. Luther og Johnny Htoo ble oppdaget av et TV-team da de ville finne ut hva som skjedde med burmesiske studenter som flyktet etter at de okkuperte den burmesiske ambassaden i Thailand.

HTML EMBED

Barn og voksen
I 2000 da tvillingene var 12 år gamle, klarte The Guardian å spore dem opp i skogen. Avisen rapporterte tilbake om to geriljaførere med våpen omtrent større enn dem selv, og som fremsto som en pussig blanding av voksen og barn. De avbrøt stadig intervjuet for å leke litt.

- Vi har mistet 13 av våre Guds armé-soldater. De ofret seg selv i kampen. To av dem var barn. Nei, jeg er ikke redd. Jeg tjener mitt folk, sa Luther til avisen.

Kim Nguyen har selv sagt at hans barnesoldathistorie er inspirert av historien om Johnny og Luther Htoo, men også av afrikanske historier om barnesoldater.

Selv om«Rebell» er filmet i Kinshasa, handler den ikke om Kongo, men om barnesoldater i alle land, har regissøren selv sagt.

Komona i «Rebell» finner trøst i at hun ser spøkelser, også av foreldrene, som følger henne på veien gjennom grusomhetene rundt henne og som hun blir tvunget til å begå.

Gatebarn
Rachel Mwanza som fikk hovedrollen som Komona, ble forlatt av foreldrene da hun var fem år gammel, og etter noen få år med bestemoren, levde hun på gata i Kinshasa da hun fikk rollen. I år gikk hun på den røde løperen under Oscar-utdelingen og sier til The Grio at hun var mest glad for at hun møtte Harry Potter eller Daniel Radcliffe.

- Barnesoldater er veldig vanlig i Kongo. Det har dessverre vært en del av kongolesisk liv i mange, mange år, helt fra vi gikk ut av kolonitiden. Det er skremmende, sier Mwanza som ikke bare vant Sølvbjørnen under Berlin-festivalen for skuespillet sitt, men også hentet hjem en pris i Tribeca i 2012.

Nå er hun 17år. Filmskaperne har sørget for at hun har tak over hodet og betaler for at hun skal få utdannelse. Mwanza kunne ikke lese da hun fikk rollen.

Johnny Htoo og hans bror Luther overga seg til thailandske myndigheter i 2001. De ble gjenforent med sin mor som bodde i en flyktningleir for Karen-folket i Thailand. I 2006 skal Johnny ha vendt tilbake til Burma der han overga seg til det militære. Luther skal ha blitt igjen i Thailand. I dag er de rundt 25 år gamle.

Det ble dannet flere myter rundt tvillingene. Thailandske myndigheter har hevdet at de egentlig kun var maskoter for voksne ledere som ville lokke flere geriljasoldater til seg.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken