Gå til sidens hovedinnhold

REC fikk juling på positiv børs

Flere kanoner fikk unngjelde etter dårlige tall.

Til tross for flere store skuffelser klarte Oslo Børs å stoppe tapsrekken.

NA24 – din næringslivsavis

Hovedindeksen steg 0,23 prosent til 338,23 poeng etter fire dager på rad med fall.

Resultatsesongen fortsetter med full effekt. Denne uken vil nærmere 70 selskaper og sparebanker på Oslo Børs fortelle markedet hvordan det gikk i tredje kvartal. Det var flere store kanoner som presenterte sine tall tirsdag.

Solenergikjempen REC ble en av de største skuffelsene. Selskapet gikk på en smell og levere langt under forventningene. Under presentasjonen ble ledelsen sett på som defensive og det ga ikke mye hjelp i markedet. Det var i hovedsak nedskrivninger som trakk resultatet ned og overrasket analytikerne. Aksjekursen ble sendt ned 8,58 prosent til 38,58 kroner.

Les mer: Kjempesmell for solkjempen og – Får ingen hjelp fra markedet og Fortsatt skeptiske etter REC-tall

Kronetrøbbel for Hydro
Norsk Hydro klarte heller ikke leve opp til forventningene, og det er særlig den underliggende driften skuffer stort. Aluminiumsprodusenten er rammet av den sterke kronen og er bekymret for utviklingen i valutamarkedet. Den sterke kronen motvirker oppgangen i aluminiumsprisen som har vært i tredje kvartal. Det har medført et tap for selskapet. Aksjemarkedet svarte med å sende aksjekursen ned 4,02 prosent til 39,17 kroner.

Les mer: Hydro vurderer nye kutt og Selger bildeler med tap

Citigroup mener at Norsk Hydro kan se frem til bedre oppnådde aluminiumspriser i månedene fremover. De vil også kunne se frem til at smelteverket Qatalum blir ferdigstilt.

– Det siste kvartalet vil trolig representere slutten på en vanskelig periode for gruppen, skriver analytikerne i Citigroup i en ny analyse.

De har fortsatt en holdanbefaling på Hydro-aksjen og mener det er mellomstor risiko å investere i aksjen. Citigroup er fortsatt bekymret for de høye lagernivåene i bransjen og den negative effekten av den norske kronen.

Dårlig fra PGS
Seismikkselskapet Petroleum Geo-Services ble også straffet i markedet etter at de la frem svakere tall enn forventet. I tredje kvartal klarte de ikke innfri forventningene på topplinjen og på driften. I tillegg justerte de ned guidingen for inneværende år til den lave enden av analytikernes konsensusestimater. Aksjekursen ble sendt ned 5,70 prosent til kroner.

Les mer. PGS innfridde ikke

Analytiker Terje Fatnes i SEB Enskilda er blitt mer betrygget av resultatet, og ikke minst hva konsernsjef Jon Erik Reinhardsen sa under fremleggelsen.

– Selv om EBITDA var noe under den lave enden av forventningene dette kvartalet er vi oppmuntret av signalene om stabilisering i kontraktsmarkedet. Vi vil trolig bare gjøre noen mindre justeringer på våre estimater og kursmålet, skriver Fatnes i en kommentar til resultatet.

Da han hadde hørt på telefonkonferansen myntet på det amerikanske markedet ble han mer optimistisk.

– PGS er et klart kjøp her i mitt syn, skriver han til kundene.

Heller ikke hos Arctic Securities ser de noen grunn til å redusere estimatene. Analytiker Christopher Møllerløkken trekker frem at ordreinngangen ligger på det høyeste på ett år. Han trekker også frem at oppsiden i 2011-estimatene vil øke siden halvparten av flåten vil bli oppgradert til den nye GeoStreamer-teknologien innen utgangen av 2010.

Dalende tillit
Det var ikke bare selskapene som skuffer. Forbrukerne i USA er blitt mer negative. Dårlige utsikter i det amerikanske arbeidsmarkedet og høyere lønn legger en demper på forbrukertilliten. Både forventningene til den økonomiske utviklingen og ikke minst den nåværende situasjonen er blitt betydelig svekket i løpet av oktober.

Forbrukertillitsindeksen til The Conference Board falt til 47,7 poeng fra 53,4 poeng, og havnet også langt under hva økonomene hadde regnet med på forhånd.

Les mer: Skuffende forbrukertillit

Det kom også positive nyheter fra USA. Boligprisene i de største byene steg for fjerde måned på rad, og det er et tegn på at nedturen i boligmarkedet allerede kan ha truffet bunnen.

Les mer: Ny oppgang i boligprisene

Børsvinnere
Det var ikke bare skuffelser blant selskapene. Subsea 7 overrasket positivt og viser at det er mulig å tjene penger i et svakt marked. Selskapet kan vise til en vekst på topplinjen og ble sendt opp 1,16 prosent til 87 kroner.

Les mer: Sterkt fra Subsea 7

Aker Seafood ble belønnet med en oppgang på 14,62 prosent til 7,45 kroner etter at de presenterte sitt resultat.

Les mer. Resultatjubel i Aker Seafood

Best av samtlige selskaper ble Hurtigruten. For andre dag på rad rykket aksjekursen ifra de andre aksjene. Mandag meldte selskapet at de har leid ut et av hurtigruteskipene som et hotell i Australia. Tirsdag steg aksjen 22,34 prosent til 2,30 kroner.

Les mer: Hurtigruten går «down under»

Oljeprisen fikk et løft i løpet av dagen. Da handelen stengte på Oslo Børs ble kontraktene på nordsjøolje med levering i desember omsatt for 77,55 dollar per fat. Det er en oppgang på rundt 0,35 prosent. StatoilHydro steg 1,67 prosent til 140 kroner. Den britiske oljeprodusenten BP leverte langt bedre resultater enn markedet hadde forventet. Til tross for langt lavere oljepris i tredje kvartal i år enn i tilsvarende kvartal i fjor så klarte selskapet å overgå forventningene.

Les mer. BP viser form

Reklame

Nå er bestselgeren endelig på tilbud

Kommentarer til denne saken