Gå til sidens hovedinnhold

REC-raset

Solnedgangen for REC-aksjen er nyttig lærdom.

(NA24-KOMMENTAR): Fredag falt aksjekursen til solcelleselskapet Renewable Energy Corporation (REC) 22 prosent på Oslo Børs. Fra toppen litt før jul er kursen praktisk talt halvert. Verdier for over 70 milliarder kroner er dermed blitt borte.

Hva i all verden skjedde? Viste det seg at selskapet hadde jukset med tallene? Har en konkurrent funnet på en lurere teknologi? Ble utsiktene for solenergi plutselig dårligere? Nei, nei og nei.

REC er et spennende, voksende og lønnsomt selskap i en meget lovende sektor. Som det også var før jul.

Likevel viser kursutviklingen hvor vanskelig det er å verdsette selskaper i sterk vekst. For et selskap som REC kan man lage regnestykker som viser nesten hva som helst i fremtiden, spesielt fordi selskapet opererer innen en sektor hvor det foregår en grunnleggende revolusjon, både hva gjelder teknologi og marked.

Vekst koster
I slike regnestykker er det lett å glemme at vekst koster, både i form av investeringer i fabrikker og utstyr og flere ansatte. Ofte krever dette ny egenkapital, som gjør at det blir flere å dele overskuddet på. Administrasjonen blir mer komplisert og krevende. Samtidig viser det seg ofte at det er vanskelig å få like gode priser og marginer etter hvert som man vokser og må selge også til andre enn de aller mest betalingsvillige kundene.

Det var nok noe av dette REC-investorene fikk en påminnelse om da selskapet presenterte sine utsikter på en kapitalmarkedsdag fredag. Spesielt ble det fokusert på en plansje som indikerte at marginene vil falle i 2008, før de igjen skal ta seg opp i 2009.

Adm. direktør Erik Thorsen i REC har opplevd noe av det samme før, som sjef for panteselskapet Tomra. Dette selskapet var i årevis svært lovende, men slet med å innfri de svært høye forventningene i aksjemarkedet. Tomra-kursen er i dag en femtedel av det den var på toppen i 2001.

Dyr, men når?
Det er slett ikke sikkert at det blir skjebnen til REC. Det er svært vanskelig å spå om aksjer av denne typen. Da aksjen kostet rundt 300 kroner før jul, var verdien av selskapet rundt 70-80 ganger overskuddet (P/E på stammespråk) og rundt 25 ganger omsetningen (P/S på stammespråk).

Dette er ekstremt høyt – noe som vitner om tro på fantastisk vekst og lønnsomhet i fremtiden. Disse tallene varierer mye fra selskap til selskap og bransje til bransje, men en typisk verdi for et veldrevet selskap i moderat vekst, kan være 10-20 ganger overskuddet og 1-2 ganger omsetningen.

I ettertid kan man si at man burde sett at REC var overpriset før jul, men det er ikke så enkelt, for da REC gikk på børs i mai 2006, åpnet aksjen på 110 kroner. Da hadde selskapet tjent 1 øre pr. aksje i 2005, hvilket dermed gir en absurd P/E på 11.000. Selv om man så fremover og estimerte resultatet for 2006, som ble på 1,03 kroner pr. aksje, var P/E-verdien fortsatt over 100.

I forhold til den løpende inntjeningen var altså REC dyrere i mai 2006 enn etter at kursen nesten ble tredoblet frem til sist høst.

Krydder
Ingenting er bedre enn å henge med på den vanvittige oppturen til en vekstaksje. Men REC viser at denne typen aksjer er svært risikable. Små endringer i forutsetninger og forventninger kan endre kursen radikalt. Slike aksjer er også spesielt utsatt for å bli hausset opp til uholdbare høyder nettopp fordi man kan konstruere så mange ulike fremtidsscenarier.

Generelt bør du være varsom med ekstremt høyt prisede vekstaksjer. Slike bør i høyden fungere som ekstra krydder i aksjeporteføljen din. Kjøttet og potetene bør være aksjer som er moderat priset i forhold til det nåværende fundamentet.

Are Slettan er tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Hvor lur er du egentlig?
Game over på børsen
Tenk på Laika
Stoltenbergs lumre spill
Køprising kommer

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Reklame

Slik sparer du enkelt 600 kroner på mobilabonnementet

Kommentarer til denne saken