Gå til sidens hovedinnhold

Venter nytt superår

2009 ble fabelaktig for børsspekulantene. Og de er posisjonert for videre oppgang.

Private aksjesparere reduserte aktiviteten sin på børsen, men fortsatte å nettokjøpe aksjer i desember.

Det viser statistikk fra Nordnet.

- Sammenlignet med november gjorde private aksjesparere og tradere nesten 20 prosent færre transaksjoner i desember. Aktiviteten i markedet falt selvfølgelig mest mot slutten av måneden på grunn av juleferie og færre handelsdager, sier daglig leder Anders Skar i Nordnet Bank, i en pressemelding.

Oslo Børs Hovedindeks steg 64,8 prosent i 2009 og 6,4 prosent i desember.

14,8 prosent av volumet
Private aksjekunder hos Nordnet, Netfonds, E-Trade og Skandiabanken gjorde 471.812 transaksjoner og omsatte aksjer for 34,9 milliarder i desember. Dette tilsvarer 19,6 prosent av antallet transaksjoner og 14,8 prosent av volumet på Oslo Børs.

Nordnet Bank var største megler på Oslo Børs målt i antall transaksjoner med en markedsandel på 11 prosent.

Posisjonert for videre oppgang
Nordnet-sjefen mener at den reduserte aktiviteten ikke er et tegn på at private aksjesparere er i ferd med å forlate markedet. I desember nettokjøpte nemlig private aksjesparere aksjer for 251 millioner kroner.

- Bare i november og desember har privatpersoner nettokjøpt aksjer for over en halv milliard. De private aksjesparerne er posisjonert for videre oppgang i aksjemarkedet, og som mange andre proffer og eksperter er de positive til børsens utvikling i 2010, forteller Skar.

RXT på listen
Og det var aksjene XACT Derivat BULL, Yara, REC, Reservoir Exploration Technology og RCL private aksjesparere nettokjøpte mest i desember.

- Det er første gang vi ser RXT på listen over de mest kjøpte aksjene. Aksjen falt mye i 2009, men kom med positive nyheter og signaler i desember, sier Skar.

Men ikke alle aksjer var like populære i desember. De private aksjesparere nettosolgte mest aksjer i Tandberg, XACT Derivat BEAR, Norwegian Property, Algeta og Marine Harvest.

- Listen over de mest solgte i desember bærer kraftig preg av gevinstsikring da alle med unntak av Xact Derivat BEAR har steget mye i 2009. Bear-fondet benyttes mer i kortsiktig spekulasjon og gir heller en indikasjon på hva privatpersoner tror om børsutviklingen på kort sikt, sier Skar.

REC mest handlet
Og de mest kortsiktige investorene i markedet gjorde flest transaksjoner i disse aksjene i desember; REC, Yara, Norsk Hydro, Seadrill, XACT Derivat BULL, Petroleum Geo-Services, XACT Derivat BEAR, Statoil, RCL og Sevan Marine.

Kommentarer til denne saken