Gå til sidens hovedinnhold

- Får ingen hjelp fra markedet

REC avhengig av Singapore-fabrikk.

KONSERTHUSET (NA24): - Vi er avhengig av utviklingen i vår fabrikk i Singapore for å få fart på dette med volum og fortjeneste, sier REC-sjef Ole Enger til NA24.

Solcellekonsernet Renewable Energy Corporation (REC) har investert 13 milliarder kroner i tre kjempefabrikker i Singapore, og fremtiden ligger i avkastningen der.

5.000 mann
På det meste har fem tusen mann vært i sving for å fullføre fabrikkene og på presentasjonen for tredje kvartsl slo Enger fast at 85 prosent nå er gjennomført.

- Vi er foran skjema med investeringene, tidsskjema og fremdrift. Det er også er sterkt tilsig av meget kvalifiserte folk til jobbene der nede, sier Enger.

Ifølge selskapet skal modulproduksjonen være i gang i andre kvartal til neste år, og waferproduksjonen i kvartalet etter.

Fabrikken er mer eller mindre ferdig første kvartal til neste år. Det som gjenstår er installasjoner før produksjonen kan begynne.

Alfa omega
I dag produserer selskapet innenfor moduler 150 megawatt (MW), men når Singapore-anlegget er ferdig blir dette firedoblet til 600 megawatt. Celleproduksjon må sees i sammenheng med moduler.

Når det gjelder waferproduksjonen ligger den i dag på rundt 1,7 gigawatt (GW). Med full produksjon i Singapore øker denne med 0,7 GW. Ved full produksjon blir det samlet 2,4 GW.

- Vi regner med at dette anlegget vil være mer kostnadseffektivt enn våre eksisterende anlegg, og kan løfte oss til et konkurransedyktig nivå, sier Enger.

Det trengs i selskapet hvor marginene er under angrep fra alle hold. EBITDA-marginen gikk fra 40 prosent i tredjekvartal i fjor til 20 prosent i samme kvartal i år.

Svetter i dag
Arctic-sjef Mads Syversen, ABG-sjef Jan Petter Collier og Enskilda-sjef Atle Vereide var alle til stede på det som nesten virket som en dyster kvartalspresentasjon.

Etter presentasjonen oppmuntret Vereide Enger med en klapp på skulderen og beskjed om at han skulle stå på.

REC-konsernet skriver i rapporten for tredje kvartal at de nedskriver Sovello-anlegget med 672 millioner kroner, men selv justert for dette viser driftsoverskuddet kun et marginalt overskudd på syv millioner kroner.

Sovello-anlegget i Thalheim i Tyskland produserer solcellemoduler og eies med 33,3 prosent hver av REC, Evergreen og Q-Cells. Salget er her som øvrig i bransjen preget av lave volumer og prispress.

Analytikerne hadde på sin side ventet pluss 179 millioner kroner, ifølge estimater innhentet av TDN Finans.

- Det er også mange engangseffekter i REC, men underliggende er det ikke så galt, sier analytiker Preben Rask-Olsen i meglerhuset Carnegie til Nyhetskanalen.

Tøft prisbilde
Prisbildet blir ødelagt av en overkapasitet i markedet. Det har vært 50 prosent vekst i markedet de siste fem årene. I 2008-2009 har det vært en nedgang på 30 prosent.

- Vi har store utfordringer på prissiden, så det er ingen hjelp fra markedet, sier Enger.

REC har gjennom sine lange leveranseavtaler allerede innrømmet pris- og volumreduksjoner til sine kunder i de ulike leddene i produksjonskjeden. Det skyldes at prisfallet i sluttleddet har gått opp i næringskjeden. REC skriver i rapporten at det påregner ytterligere justeringer i leveransene og prisen for 2010 dersom dagens svake marked fortsetter. REC Wafer forventer i tillegg ytterligere prisfall fra tredje til fjerde kvartal.

- Du var defensiv i dag?

- Jeg opplever egentlig ikke det, sier Enger.

- Så du ser lyst på fremtiden?

- Hvis man skal forstå fremtiden, må man forså nutiden, sier han.

Aksjen senkes 5,7 prosent til 39,8 kroner på Oslo Børs.

Kommentarer til denne saken