Gå til sidens hovedinnhold

Krise for Hagens stygge andunge

Et av Norges største industrieventyr henter krisemilliarder.

Industriselskapet REC opererer innenfor markedet for solenergi. Selskapet har slitt tungt det siste året, med fallende priser og et dyrt investeringsprogram.

Nå er selskapet i markedet med en ny plan for å finansiere hele det dyre investeringsprogrammet. Stein Erik Hagens Orkla og Folketrygdfondet har allerede sagt at de ønsker å stille opp med milliardsummen, mens Oslos enerigselskap, Hafslund, ønsker ikke å være med å putte inn mer penger.

Svir på pungen
Stein Erik Hagen har samlet store deler av sin formue i industriselskapet Orkla, som er storeier i solenergiselskapet REC. Dette har svidd på pungen for Hagen. Verdiene til REC har falt med nesten 7 milliarder kroner så langt i år.

Onsdag steg imidlertid aksjekursen, så markedet så ut til at de likte den nye finansieringsplanen.

- Man kan jo angre når man ser dagens kurser. Det ser jo ikke lyst ut. Hadde man vært trader, kunne nok bildet vært annerledes, da kunne man gått inn og ut. Men når man er industriell, langsiktig eier, kan man ikke holde på sånn. Da må man følge med på både opp- og nedturene, sa Stein Erik Hagen til Dagens Næringsliv i midten av februar.

Vil at aksjonærene stiller opp
På grunn av svake resultater, vil REC trolig bryte sine nåværende lånebetingelser med bankene. REC-sjef Ole Enger vil nå bytte ut den nåværende låneavtale på 15,5 milliarder kroner, med en bedring i lånene på 10 milliarder kroner. Selskapet vil samtidig gjennomføre en aksjeemisjon på 4 milliarder kroner.

Emisjonen er allerede garantert av Orkla, Folketrygdfondet og et banksyndikat bestående av DnB Nor, Nordea og SEB. Samttidig vil bankene stille opp med en kreditfasilitet på 10 milliarder kroner.

Totalt har REC en investeringsplan i fabrikker og annen solarteknologi på 25 milliarder kroner.

Helbom
REC har levert svake resultater de siste kvartalene. I fjerde kvartal i fjor gikk selskapet på nok en helskrell.

Selskapets driftsresultat før avskrivninger i fjerde kvartal var på 567 millioner kroner, noe som var ned fra 936 millioner kroner i samme kvartal året før. Resultat før skatt var på helelendige minus 1,2 milliarder kroner, mot et pluss på 1,5 milliarder kroner året før. Analytikerstanden hadde ventet et lite overskudd før skatt i fjerde kvartal, men bommet altså grovt.

REC vil kalle inn til ekstraordinær generalforsamling rundt 29. april, og tegningsperioden ventes å gå fra rundt 6. mai til rundt 20. mai, og aksjen ventes handlet eksklusive tegningsretter fra rundt 30. april

Kommentarer til denne saken