Gå til sidens hovedinnhold

Redaktørene er redde

Norske avisredaktører føler seg presset av eierne. Det er på tide å stå opp.

(NA24-KOMMENTAR): Ukebrevet Mandag Morgen og Norsk Redaktørforening har i samarbeid foretatt en undersøkelse blant norske avisredaktører om deres forhold til eierne. Seks av ti redaktører svarer at eiernes krav til avkastning er den største enkelttrusselen mot medienes redaksjonelle frihet.

Med andre ord: Det er slett ikke bra å tjene penger.

En bedre idé enn å lide av denne frykten for uavhengighet ville vært å bidra til å skaffe seg bedre eiere. Avtroppende sjefredaktør i Bergens Tidende, Einar Hålien, sa til Aftenposten forleden at han syntes det var stakkarslig av redaktørene å svare på den måten. Ingen oppsiktsvekkende uttalelse - han er nemlig på vei til Schibstedkonsernet. Og der gjelder regelen om at det er pengene som snakker.

Hardt presset?
Aftenpostens egen redaktør, Hans Erik Matre, bedyrer at han heller ikke er en av de seks. Ingen grunn til å bli trang i halsen av den grunn, heller. Annet ville være høyst overraskende.

Så hvem er da disse seks av ti? Formodentlig hardt pressede redaktører i utsatte aviser som lever av pressestøtten. Og som synes at den nye tid er vanskelig. Undersøkelsen viser også at mange redaktører føler de må øke produksjonen i flere kanaler og at de blir presset til å bruke mer tid på ledelse, strategiarbeid og organisasjonsutvikling.

Ledelse? Er det ikke det redaktører skal drive med, da? Lederartiklene kan de jo saktens overlate til sine undersåtter. Enhver lederartikkel handler i bunn og grunn om spørsmålet hvor lenge norske borgere kan sove trygt. Redaktører bør konsentrere seg om å inspirere journalistene sine til å gjøre en best mulig jobb, skaffe inndekning for utgifter som vi kalte det i lokalavisene før i verden, og ellers holde eierne i ørene.

Jobbe på jobben
Martin Eide, professor i medievitenskap, mener redaktører har tradisjon for å skylde på ytre trusler. Mine 30 år i pressen forteller meg at mannen har dundrende rett. Med tanke på hvilken sterk posisjon norske avisredaktører har hatt, er det ingen verdens grunn til å skylde på andre hvis de ikke klarer jobben sin. Heter det ikke fortsatt pressen er den fjerde statsmakt?

Norske redaktører er vel med årene klinisk sett blir mer edru, og det kan jo av helsehensyn være sunt. Men om de har fått mer publisistisk mot er jeg sterkt i tvil om. Dårlig inntjening i vanskelige tider er garantert en større trussel mot den redaksjonelle friheten enn eiernes krav.

Jevnt over er det mitt fordomsfulle inntrykk at norske avisredaktører har en synkende formkurve, for å si det på sportsspråket. Og det er jo eierne som ansetter dem.

Dag Solberger frilansjournalist og spaltist i NA24

Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua

Kommentarer til denne saken