Gå til sidens hovedinnhold

Redd for børssvindel

Børstopp frykter at nye regler øker risikoen for svindel.

De nye børsreglene MiFID, Markets in Financial Instruments Directive, vil gjøre børsmarkedene mindre oversiktlig og øke risikoen for svindel, mener den danske OMX-sjefen. Oslo Børs derimot tar det mer med ro.

NA24 - din næringslivsavis

- Vi ser helt klart de samme utfordringene som danskene. Fragmentering av likviditeten på Børsen samt at Børsen mister det totale informasjonsbildet er utfordringer vi er veldig klar over. Det er imidlertid for tidlig å si hva som blir konsekvensen, sier pressetalsmann Tor Arne Olsen ved Oslo Børs til NA24.

MiFID er et nytt EU-direktiv som skal øke konkurransen i finansnæringen og gi bedre sikkerheten for kunder og investorer.

- Vil bli spredt for alle vinder
Jan Ovesen, administrerende direktør for OMX København, sier til den danske avisen Berlingske Tidende at MiFID vil føre til at viktig informasjon til investorer og virksomheter vil bli spredt for alle vinder siden børsmonopolet forsvinner. Han tror også at dette kan føre til økt risiko for svindel og informasjonsmangel.

- MiFID representerer en risiko for mindre transparens, og vi kan komme til å se flere kursmanipulasjons-saker i fremtiden, sier den danske børssjefen til avisen.

- Ikke dårligere kontroll
Oslo Børs er derimot langt mer tilbakeholden på sine synspunkter.

- Kontrollen på Oslo Børs vil ikke bli noe dårligere. Ifølge det nye systemet kan man velge hvilken aktør som skal offentliggjøre informasjonen sin, og det er disse handlene vi ikke kan ha realtid-kontroll på, sier Sverre Lilleng, direktør ved Markedsovervåking på Oslo Børs.

Også han er svært usikker på hvilke konsekvenser de nye reglene vil ha.

Bakgrunnen er at de nye reglene som kommer i november åpner for at man ikke lenger er nødt til å sende selskapsinformasjon til børsen, men kan velge andre kanaler. Det kan igjen kan føre til at aktørene i markedet ikke nødvendigvis får samme informasjon samtidig.

- Alt skal rapporteres
Det blir imidlertid understreket at myndighetene, både i Norge og i resten av Europa, vil få utvidede kontrollmekanismer under det nye regimet.

- Alle transaksjoner skal rapporteres til oss når de nye reglene trer i kraft. Denne løsningen kan imidlertid ikke kjøre realtid-kontroller. Systemet vårt er også litt forsinket så vi vil derfor bruke Oslo Børs i en overgangsfase, sier avdelingsdirektør Eirik Bunæs i Kredittilsynet til NA24.

Avdelingsdirektøren sier det er både fordeler og ulemper med det nye systemet, men at det er totaltbildet som er det viktigste.

- Det er både ulemper og fordeler med de nye reglene siden vi har et mye bedre system enn de fleste andre. Norge og Danmark har og har hatt ganske lenge, langt bedre systemer enn de fleste. Det nye regimet er imidlertid lagd for hele Europa. Her er det mange som ikke har hatt noe som helts, for dem blir dette et løft. Vi må rett og slett se på dette med europeiske øyne, og ikke bare norske, sier Bunæs.

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren