Gå til sidens hovedinnhold

Redd for farger og England

Folk er redd for de merkeligste ting. Her er noen av dem:

(SIDE2:) Fobier er en vanlig plage, og mange fobier kan vi lett forstå hvorfor enkelte er rammet av. Høydeskrekk, frykt for insekter eller små rom er blant de vanligste fobiene.

Ifølge Startsiden.no får omtrent 500 000 nordmenn en eller annen fobi i løpet av livet. Omtrent 16 prosent av kvinnene og syv prosent av mennene vil søke hjelp mot dette.

Men så er det noen fobier som er vanskeligere å forstå - og som kan føre til store problemer for den rammede.

Ting vi ikke kan unngå
Noen ting er det synd å ha fobi mot, rett og slett fordi det er umulig å unngå det man er redd for. Personer med kronofobi er eksempler på det. De er nemlig redde for tiden.

Hvis de ikke holder seg inne i husene sine hele dagen, får også personer med astofobi og anthofobi problemer, siden de har angst for henholdsvis stjerner og blomster.

Personer med nomatofobi har fobi mot navn, de med octofobi er redde for tallet og figuren 8, mens de med sinistrofobi er redd for ting til venstre for seg.

Om det bare er en dårlig unnskyldning for å bli hjemme vites ikke, men personer med didaskaleinofobi er redde for å gå på skolen. Har de epistemofobi i tillegg øker problemene. Det er nemlig frykt for kunnskap.

Litt kjedelig er det også å være redd for farger. Personer med kromofobi er redde for farger generelt, mens noen gjør det enklere for seg selv og er bare redde for én farge. Xanthofobi betyr å være redd for fargen eller ordet gult, leukofobi er å være redd for hvitt og melanofobi er å være redd for svart.

Ting vi kan unngå
Det er likevel ting det er mulig å unngå, selv om det til tider kan være vanskelig. Personer med geliofobi er redde for latter og personer med ergofobi er redde for å jobbe. Man kan tro at de fleste unge gutter har gamofobi: Frykt for ekteskap.

Det er nødt til å være en form for ironi når hippopotomonstrosesquippedaliofobi betyr å være redd for lange ord.

Har du eufobi er du redd for å høre gode nyheter, hvis du har caligynefobi er du redd for pene kvinner, og har du bibliofobi er du redd for bøker. Siden du leser dette, har du neppe cyberfobi. Da hadde du vært redd for datamaskiner.

De med wiccafobi har veldig lett for å unngå det de er redde for. De er nemlig redde for hekser.

Personer
Det er også enkelte personer som skaper mer frykt enn andre. Bolshefobi betyr å være redd for de russiske bolsjevikene, mens russofobi betyr å være redd for russere generelt. Personer med japanofobi er redde for japanere, sinofobi for kinesere og anglofobi for England og engelsk kultur.

Enda verre er det hvis du har pedofobi eller ephebifobi. Da er du redd for henholdsvis barn og tenåringer.

At svigermødre ikke alltid er populære, er en kjent sak. Men personer med pentherafobi har rett og slett fobi mot svigermoren sin.

Men uansett hvilken fobi du har, er det ingen som er verre enn panofobi. Da er du redd for alt.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis