Gå til sidens hovedinnhold

Redd for rentegalopp

Advarer Kristin Halvorsen mot heftig pengebruk.

Alt med andre ord som vanlig i norsk økonomisk politikk dagen før regjeringen Stoltenberg II legger frem statsbudsjettet for 2008.

NA24 - din næringslivsavis

I finanskomiteen sitter opposisjonen og venter, men få har forhåpninger om at Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen gjør som de vil.

Bekymret for skattene
- Det er ikke store forhåpninger jeg har, og jeg er alvorlig bekymret over at de kommer til å skru til skattene, sier 1. nestleder i finanskomiteen, Ulf Leirstein til NA24.

Han viser til regjeringens skatteløfte, om at skattene skulle tilbake til 2004-nivå. Det har regjeringen nå gjort, men Leirstein frykter det kan komme mer. Blant annet hvis regjeringen ikke oppjusterer innslagspunktet for toppskatten og dermed ikke justerer for prisstigningen. Da vil flere omfattes av toppskatten.

Terje Svabø, Mah-Rukh Ali og Morten Sandøy.
Terje Svabø, Mah-Rukh Ali og Morten Sandøy.

Alt om statsbudsjettet
Fredag 5. oktober legges
forslaget til statsbudsjett frem. Da ser du TV 2
Nyhetskanalen
gratis her på
NA24.

- For mange oppfattes det som urettferdig. Man er ikke rik i Norge i dag hvis man tjener 400.000 kroner, sier Leirstein videre.

- Betydelig fare for renteøkninger
Skatter opptar også Høyres Svein Flåtten, men sammen med sin partikollega Jan Tore Sanner i finanskomiteen er han opptatt av at regjeringen ikke bruker for mye av oljepengebingen.

- Vi ser at kronen blir sterkere, renten er i ferd med å øke. Det er mange årsaker til det, men det er ingen tvil om at finanspolitikken har et ansvar. Jeg håper at den offentlige utgiftsveksten begrenses, slik at man ikke får et alt for ekspansivt budsjett, sier Flåtten.

- Det er betydelig fare knyttet til at regjeringen nå legger frem et for ekspansivt budsjett, noe som vil føre til enda flere renteøkninger og enda sterkere krone med de negative konsekvensene det vil få for husholdningene og eksportindustrien, legger Sanner til.

Flåtten mener derimot at historien taler imot regjeringen.

- De har stort sett brukt det de har hatt til disposisjon. Historien viser at de tre partiene skal dekke sine hjertesaker, sier Flåtten, som minner regjeringen på at handlingsregelen kan brukes fleksibelt i forhold til konjunkturene.

Hvileskjæret bør erstattes med spurt
Venstre har særlig sterke forventninger til utdanning, forskning og miljø i det kommende budsjettet.

- Vi forventer at hvileskjæret innenfor forskning og høyere utdanning nå erstattes av en spurt, sier Venstre-leder Lars Sponheim, som har vært meget kritisk til regjeringens kutt i basisbevilgningene til universiteter og høyskoler, samt den manglende satsingen på forskerrekruttering.

Både Venstre og Høyre advarer regjeringen mot rentegalopp hvis utgiftene blir for høye.

- Norsk økonomi har fortsatt behov for et stramt budsjettopplegg, for å unngå ytterligere press på renten, sier Lars Sponheim.

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren