Gå til sidens hovedinnhold

Se hvordan det ikke skal gjøres

Først går én mann gjennom isen. Så følger redningsmennene etter, én etter én.

HTML EMBED

VIDEO: Klikk på startknappen over for å se hvordan du ikke skal oppføre deg på isen.

Videoen over er et strålende eksempel på hvordan du ikke går frem dersom du vil hjelpe en person som har gått gjennom isen.

I videoen ser vi først en mann utfordre skjebnen ved å gå faretruende nære det iskalde vannet på en frossen innsjø i California. Det går som det må, mannen sklir hjelpeløst ut i vannet.

En person kommer løpende måt råken for å hjelpe til, men det går ikke bedre med ham. Heller ikke neste mann lærer av forgjengerens feil. Og ikke neste. Eller neste der igjen.

Til sammen sklir hele tolv personer ut i vannet.

Utrolig nok går ingen liv tapt.

- Grusomt å se på

- Vi så stakkaren havne i vannet og skjønte raskt at han ikke kunne svømme. Vi fryktet at det var siste gang vi så ham, forteller mannen som filmet hendelsen, Mickey Herman, til nyhetskanalen CBS, skriver ABC Nyheter.

Herman og kona forsøkte selv å hjelpe til med et tau fra bilen, men tauet var for kort.

Ved hjelp av bilringer og tau blir personene i vannet til slutt reddet opp på land. Da hadde det gått nesten ti minutter.

- Det var grusomt å se på, det var virkelig grusomt, forteller Herman til CBS.

Hvis uhellet er ute

Den norske turistforening har utarbeidet retningslinjer for hvordan en bør reagere dersom man går gjennom isen.

Her er punktene:

  • Går du gjennom: Strekk om mulig armene ut og spre beina for å holde deg høyt i vannet.
  • Snu deg mot der du kom fra. Plasser albuene på isen og grip etter ispiggene. Hold deg oppe med en arm, bruk ispiggen med den andre.
  • Kanskje må du komme deg et stykke tilbake før isen holder. Trekk deg fremover på albuene med hjelp av ispiggene. Forsøk å få til svømmetak med beina.
  • Turkameraten din må så snart som mulig kaste ut redningsline. Husk at det ikke hjelper om kameraten også går gjennom isen - vær trygg når du skal redde andre.
  • Er dere nær nok land er det en fordel om linen kan forankres i for eksempel et tre. Er dere langt fra land, forsøk å forankre redningslinen i ispigger. Sørg for at den som skal redde ikke blir dratt mot råken.

Det anbefales med andre ord at du sørger for å ha både ispigger og redningsline tilgjengelig dersom du skal ferdes på isen.

Kommentarer til denne saken