Wild -USA 2013 Regi: Jean-Marc Vallée . Med: Reese Witherspoon, Laura Dern, Gaby Hoffmann, Thomas Sadoski, Keene McRae, Michiel Huisman, W. Earl Brown

Aldersgrense: 11 år (egnethet: ungdom/voksen)

«Wild» føyer seg inn i en aldri så liten bølge filmer de siste årene om individer som søker mot villmarken, og kanskje også en mer generell tendens om de filosofiske konsekvensene av å bevege seg ut i det fri. Norske Ole Giævers «Mot naturen» er et eksempel på en slik film, i tillegg til Sean Penns «Into the Wild» og «Danny Boyles «127 timer». I likhet med de to sistnevnte, er «Wild» basert på en sann historie.

Reese Witherspoon spiller hovedrollen som Cherly Strayed, hvis memoarer filmen bygger på. Den forteller om da hun gikk Pacific Crest Trail, en ekstremfottur opp langs hele USA – fra grensa mot Mexico i sør til man når Canada mer enn 1000 kilometer lenger nord. Strayed hadde på dette tidspunktet lite erfaring som friluftsmenneske, men desto sterkere behov for å riste av seg en del vonde opplevelser, deriblant dopavhengighet, et havarert ekteskap og tap av noen av sine nærmeste.

Filmmanuset er noe overraskende ført i pennen av Nick Hornby, som her beveger seg et stykke unna «High Fidelity», «Gutter er gutter» og andre romantiske guttehistorier han gjerne assosieres med. Men den britiske forfatteren har ikke desto mindre gjort en fin jobb med å adaptere memoarene til filmfortelling, og på veien foretatt noen relativt uortodokse grep.

Det dukker stadig opp større eller mindre farer langs Strayeds strabasiøse ferd – fra hun finner ut at hun har tatt med seg feil tennveske til primusen, via friluftsmenn som ikke nødvendigvis ønsker henne alt godt, til mangel på innhold i vannflaska. Underveis får vi en rekke tilbakeblikk som gjør at vi gradvis blir kjent med hovedkarakterens fortid og problemene hun flykter fra. Eller rettere sagt er nødt til å gå inn i seg selv og konfrontere, som vel er hva hun håper å oppnå med den lange ferden ut i naturen og inn i ensomheten.

Dermed blir også filmen en reise inn i hovedkarakteren, som er nakent og ujålete spilt av Reese Witherspoon – en rolle hun meget velfortjent ble Oscar-nominert for. Med tanke på at regissør Jean-Marc Vallées forrige film «Dallas Byers Club» resulterte i Oscar til både Matthew McConaughey og Jared Leto (for henholdsvis beste mannlige hoved- og birolle), kan det vel hende at Witherspoon sågar hadde forberedt en takketale. Men strengt tatt var det vel verken noen overraskelse eller skandale at gullmannen isteden endte hos Julianne Moore for hennes sterke prestasjon som tidlig Alzheimer-rammet i den ellers noe mer middelmådige «Still Alice».

LES VÅR ANMELDELSE AV STILL ALICE:

Minneverdig om hukommelssvikt

Like fullt var altså Witherspoons nominasjon for denne filmen så absolutt på sin plass. I tillegg fortjener Laura Dern honnør for sin sympatiske og varme innsats som Cheryl Strayeds mor, som jevnlig dukker opp i de mange tilbakeblikkene. Disse klippene følger mer en «frie assosiasjoners metode» enn noen ryddig tur og orden, hvilket er med på å gi karakterportrettet en slags psykoanalytisk form. Samtidig skal det også sies at det er visse ting i forhistorien vi kunne ha fått vite mer om, i tillegg til at den manglende kronologien tidvis får filmen til å føles litt lang. Men med tanke på hvordan reisen må ha føltes i virkeligheten, er dette kanskje bare rett og rimelig.

Og disse innvendingene er uansett ikke særlig tunge, da «Wild» i all hovedsak er en sterk og facinerende ekstremtur – filmatisk og psykologisk, så vel som geografisk.