Gå til sidens hovedinnhold

Refser Sharifs arbeidsforhold

Arbeidstilsynet mener dekk-kongen Tommy Sharifs ansatte har for dårlige arbeidsforhold

Les NA24 på mobil

Det var i forrige uke at representanter for arbeidstilsynet påla Sharifs dekksenter å utbedre en rekke punkter. Blant annet har tilsynet påpekt at verneutstyr ikke benyttes i henhold til lovverket.

NA24 - din næringslivsavis

- Arbeidstilsynet var her forrige onsdag og gav oss pålegg om en rekke ting. Blant annet ble det innført strakstiltak på oppfølging og bruk av verneutstyr, sier Tommy Sharif til NA24.

- Kan bli bedre
Han forklarer at bedriften hele tiden har blitt bedre på helse, miljø og sikkerhet, men at de fortsatt kan bli langt bedre.

- Da vi holdt til i teltet vårt hadde vi veldig dårlige arbeidsforhold. I dag har det blitt bedre, men vi kan fortsatt bli enda bedre, sier Sharif til NA24.

Store mangler
Arbeidstilsynet deler dekk-selgerens synspunkter.

- Jeg vil karakterisere bedriftens HMS-dekning som svært mangelfull. Dette skal vi nå hjelpe bedriften til å bli bedre på, sier seniorinspektør Kai Sand ved Arbeidstilsynet i Østfold og Akerhus til NA24.

Han kan bekrefte at Sharif Dekksenter har fått varsel om pålegg på grunn av seks punkter inspektøren mener det bør rettes opp i.

- vi gjennomførte et tilsyn og ba om en del dokumentasjon. Ut i fra det vi avdekket under dette tilsynet fant vi en del feil og mangler som vi har påpekt ovenfor ham. Dette har han nå muligheter til å rette opp i før det blir et eventuelt pålegg, sier Sand.

Manglet arbeidskontrakter
Bedriften har blant annet for dårlig dokumentasjon på internkontrollen. Inspektøren mente at dokumentasjonen på opplæring av maskiner og utstyr var mangelfull. Det manglet også norsk sikkerhetsmerking på en rekke maskiner.

Sharif hadde heller ikke fullstendige arbeidskontrakter for alle de ansatte og vikarene som jobber i bedriften. Det manglet opplysninger om overtid og arbeidstid, i tillegg hadde ikke Tommy Sharif og hans bror arbeidskontrakter, til tross for at de begge også jobber i firmaet.

- Jeg visste ikke at jeg måtte ha kontrakt i mitt eget firma. Det vet jeg nå, sier Sharif.

Du har blitt beskyld for å ikke betale god nok lønn samt at du ikke lar de ansatte ta de pausene de har krav på. Stemmer dette?

- Jeg mener de ansatte får den lønnen og de pausene de har krav på. Men det er ikke tvil om at de ansette i bedriften gir svært mye av seg selv i høysesongen, sier Sharif.

Han legger til at om arbeidsforholdene hadde vært så dårlig som enkelte antyder vil han ikke hatt noen ansatt.

Besøket var varslet og er en del av Arbeidstilsynets satsningsområde innen det europeiske arbeidsmiljø, hvor målsetting er å bevisstgjøre unge arbeidstakere, arbeidsgiver og ledere om HMS.

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn