Gå til sidens hovedinnhold

Regner med hodepine

Jarle Trå er ved god helse når han i dag starter på turen opp til Nordskaret på Mount Everest. Men han regner med at hodepinen kommer.

34-åringen kjenner seg i veldig bra form, og har ikke en gang slitt med magen. Noe som svært ofte slår ut Everest-klatrere.

- Det går faktisk veldig bra. Jeg har ingen problemer med hodet eller noe annet. Ikke en gang løs mage. Jeg har nok en ganske så sterk helse, og slipper som regel unna problemer. Men jeg må jo regne med hodepine etter hvert som jeg kommer høyere opp i fjellet, sier Jarle Trå på satellitt-telefon til TV 2 Nettavisen.

Full storm
Han var da på vei opp til framskutt basisleir (ABC - 6400 meter), der han skal etablere campen. Så skal han ta seg videre opp til toppen av Nordskaret (7100 meter). I alle fall hvis været holder seg.

- Det har vært full storm her, og mange av teltene i de forskjellige leirene har vært blåst i filler. Jeg har heldigvis vært heldig og har ikke fått mitt ødelagt.

- Det har vært helt utrolige krefter i sving. Det har vært helt vindstille. Fem minutter senere har det kommet kolossale vindkast som har feid over fjellet, sier han til TV 2 Nettavisen.

Uten oksygen
- Hva er årsaken til at du har valgt å forsøke deg på fjellet uten å benytte oksygen.

- Jeg vil understreke at det ikke er noe mål for meg å være første nordmann som bestiger Mount Everest uten oksygen. For meg er det et mål å gjøre tingene så enkelt som mulig. Og for meg så er det å ikke ha med meg oksygen.

- Jeg vil ha fokus på fjellet. Ikke på alle mulige duppeditter. Det er det som fungerer best for meg, sier Jarle Trå.

Bruker tau
Men han understreker at han kommer til å benytte de nylagte tauene som Jon Gangdal har stått i spissen for å legge ut.

- Jeg kommer til å betale de 100 dollarene som det koster å bruke de nye tauene som legges ut. For det første så blir man mektig upopulær i Base Camp hvis man ikke betaler. For det er ingen som tror at man ikke bruker tauene høyt oppe i fjellet likevel.

- I tillegg kommer jeg nok til å bruke tau på de mest utsatte stedene, slik som «Second Step», sier han.

Forsiktig
Det er også en av grunnene til at han ikke vil bruke betegnelsene «alpin style» og «solo».

- Man må være veldig forsiktig med å bruke de betegnelsene. Skal man bestige et fjell «alpin style», så kan man ikke bruke tau, og man kan heller ikke akklimatisere seg på det samme fjellet, eller bruke oksygen.

- Det er ingen som har klatret Mount Everest på den måten ennå. Selv Reinhold Messner akklimatiserte seg på Everest da han besteg fjellet.

- Når regner du med at du når toppen?

- Det er helt umulig å si. Men den største sjansen værmessig er mellom 15. og 25. mai. Som regel er det noen som kommer seg opp i begynnelsen av mai også. Men jeg er ikke klar med akklimatiseringa før tidligst 12. mai, forteller Jarle Trå til TV 2 Nettavisen.

Bildene er tillat bruk av www.jarletraa.no

Reklame

Nå får du hotellrom, frokost og middag for kun 795 kroner

Kommentarer til denne saken