Gå til sidens hovedinnhold

Regnvær ga strømstup

Siden pristoppen i august er strømprisen nesten halvert. Regnet får æren.

Les NA24 på mobil

Spotprisen for nordisk elkraft har tatt et stupdykk siden toppen i august. I dag selges strømmen for over 28 øre mindre per KWh enn i sommer.

NA24 - din næringslivsavis

Spotprisen er nå på 36,56 øre per kWh. Det er en nedgang på 43 prosent siden toppnoteringen mandag 28. august hvor strømprisen lå på 64,67 øre per kWh.

Kutter strømregningen
- Det er nok gode muligheter for at din neste strømregning vil bli langt lavere enn den ble i sommer, sier kraftanalytiker Magnus Smistad i Bergen Energi.

Han forklarer at de regnfulle månedene i oktober og november lagt på vei har reddet markedet fra en strømkrise og at dette vil sette et tak på hvor høye priser man kan oppleve i vinter.

- Det er lite sannsynelig av vi vil oppleve prisene fra august og september i de neste månedene selv om vinteren slår inn. Det skal bli en ekstremt kald og tørr periode før det skjer, sier Smistad.

Mer vann
Han forklarer at vanntilførselen i Norden har blitt betraktelig bedre den siste tiden. Norden nå mangler kun 13 TWh for å være på normalnivå. I sommer var den hydrologiske situasjonen langt mer kritisk og kraftmarkedet hadde rundt 35 TWh i underskudd på kraftbalansen.

Årskontrakten for 2007 selges nå for 14 prosent mindre enn i sommer, mens kvartalskontrakten for første kvartal 2007 går for 20 prosent mindre enn toppen i august.

Varmt vær
Strømprisene har falt som følge av svært god hydrologi og fall i CO2 prisene. De unaturlige høye temperaturene i Norden hvor gradestokken har ligget mellom seks og sju grader over normalen har også ført til lavere strømpriser.

Snittprisen for spot hittil i november har ligget på 41 øre per kWh, mens den i august lå på 53 øre per kWh. På samme tid i fjor vinter lå spotprisen på 24 øre per kWh.

Lurer du på hva strømprisen blir for deg etter avgifter og påslag?
Sjekk Konkurransetilsynets strømkalkulator her.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene