Gå til sidens hovedinnhold

Rein matglede

I dag er det samefolkets dag. Dette markerer vi med innføring i samisk kjøkken og servering av retter med reinsdyrkjøtt.

(SIDE2): Forholdene ligger til rette for et måltid med ferskt reinsdyrkjøtt på samefolkets dag i dag den 6. februar:

– Tilgangen på ferskt reinsdyrkjøtt er nå på sitt aller beste her nord. Slaktesesongen er fra september og ut mars måned. I februar når slaktingen en topp, sier Elisabeth Utsi Gaup. Hun underviser på studiet ”Samisk matkultur i et arktisk perspektiv” på Samisk Høgskole i Guovdageaidnu.

Koking fremfor steking
– Samisk mat består av det naturen rundt oss byr på, og som for norsk tradisjonsmat, er samisk mat sesongbetont. Dette gjelder også reinsdyrkjøttet. Midt i slaktetiden spiser vi mye ferskt, og ofte kokt kjøtt. Selv indrefilet og ytrefilet kokes. Akkurat dette med mye koking i forhold til steking er kanskje litt spesielt for den samiske matkulturen, sier Utsi Gaup.

Nesten ingenting av dyret går til spille. Av innvollene lages blodpølse, hodet kokes og blir spist à la smalahove – forskjellen er at reinsdyrhodet ikke blir saltet.

Til og med klovene tas vare på. Når det er samlet opp mange nok klover er det klart for etegilde.

– Klovespising skjer ikke offentlig, men hjemme hos familier. God tid er en forutsetning. Kokingen av klovene tar fire timer, og spisingen innebærer også en del pirk. Omtrent som et rekemåltid, sier Utsi Gaup.

Røyking i lavvo
For å bevare kjøttet til senere benytter samene seg av en del tradisjonelle konserveringsteknikker.

Før påske blir kjøttet saltet og lufttørket. I september blir det røkt i lavvo med fersk ved av vier og bjørk. – En kostbar delikatesse som skal stekes lett før du spiser det, sier Utsi Gaup.

Noe av kjøttet blir også fryst på moderne vis. Frossen bog blir skjært opp i tynne skiver – det vi kjenner som reinsdyrskav. Utsi Gaup kan fortelle at samenes tilberedning av skav skiller seg litt fra den norske måten. Samene pleier nemlig å koke skavet før steking, og ikke omvendt.

Andre råvarer
Men det er ikke bare rein som gjelder i samisk kjøkken. Avhengig av hvor i det samiske området en befinner seg, blir det også servert elg, rype, sau, – og ikke minst; fisk. Både fra sjø og fra vann på vidden.

Vidden byr også på forskjellige bærsorter. Multer er mye brukt til dessert, tyttebær røres for tilbehør, mens blåbær og krekebær er populært til safting.

Einebær og fjellkvann har i oppgave å sette smak på maten. Ifølge Utsi Gaup er samene generelt forsiktige med krydder, selv om interessen for det er økende.

Poteter, kålrabi, gulrøtter og løk er grønnsak-klassikere i det tradisjonelle norske kjøkken, så også i det samiske.

Bidos – dagens festmat
Først og fremst poteter er viktig i bidos – en suppelignende rett som blir servert til de fleste store anledninger, slik som samefolkets dag. En skikkelig god bidos skal inneholde mye og fint oppskjært kjøtt av beste kvalitet som stek, bog eller rygg.

Elisabeth Utsi Gaup velger seg derimot noe annet på samefolkets dag:

– Kokt reinsdyrrygg med rotmos av kålrot og poteter iblandet litt god reinsdyrbuljong. Reinsdyrbuljong er for øvrig en vanlig samisk drikk, og det skal jeg også ha. Det passer utmerket nå når vi har minus 30 grader ute.

Bidos
Bidos med margbein
Gravet reinsdyrfilet
Reinsdyrbiff med timian- og einebærsmør
Reinsdyrfilet med grønnsakragu, rødvinsaus og mandelpotetpuré
Reinsdyrfilet og sopp- og rømmesaus med tyttebær
Reinsdyrflatbiff med kokt bog, sopp og pepperkremsaus
Reinsdyrtunger med grønn ertestuing
Biff stroganoff på vilt
Reinskav med mandelpoteter, baconsurret rosenkål og gulrøtter
Reinsdyrmedaljong
Søk etter andre oppskrifter hos Art of Taste her

FAKTA SAMEFOLKETS DAG:
Den 6. februar er samefolkets dag, også kalt samenes nasjonaldag. Bakgrunnen for datoen er at det første samiske landsmøtet ble avholdt 6. februar 1917 i Trondheim. Det var første gang i historien at nord- og sørsamer fra forskjellige land samlet seg for å drøfte og belyse felles saker. Dagen er felles for alle samer, uavhengig om de bor i Norge, Sverige, Finland eller Russland. I 1993 ble dagen feiret for første gang, samtidig som FNs internasjonale urbefolkningsår ble offisielt åpnet i Karasjok. Samefolkets dag er offisiell flaggdag i Norge.

Kilde: ”Samenes nasjonaldag” (no.wikipedia.org)

Reklame

I dag: Knalltilbud på populære turbukser