RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- 30 kroner for å røyke ombord

Foto: ANDY RAIN (EPA)
Sist oppdatert:
Lavprisselskapet vurderer pristillegg for overvektige.

Ryanair har de seneste ukene hatt en avstemming over hvilke nye avgifter eller gebyrer deres flyselskap skal innføre for å redusere sine kostnader. Det rapporteres at flere enn 100.000 passasjerer deltok i avstemmingen via Ryan Airs hjemmesider og de innledende rundene fikk følgende resultater:

Resultatlisten over nye avgifter:
1. 29 prosent stemte for ekstra avgift for svært overvektige passasjerer

2. 25 prosent stemte for avgift på toalettpapir, fortrinnsvis på en britisk pund, altså cirka ti norske kroner.

3. 24 prosent stemte for opprettelse av røykerom på et av toalettene og la folk få røyke der for en avgift på tre britiske pund.

4. 14 prosent stemte for en årlig abonnentsavgift for å få tilgang på www.ryanair.com

5. 8 prosent stemte for ekstraavgift på to britiske pund for de som vil ha med sin egen mat på flyet.

Hvordan skal man kreve ekstra avgifter av de fete?
Trinn 2 i prosessen for Ryan Air vil nå være å finne ut hvordan man skal kreve inn pengene fra de såkalt svært overvektige, noe som slett ikke er enkelt, hverken legalt eller praktisk. På nytt har brukere av www.ryanair.com blitt invitert til å stemme. Alternativene er ganske kontroversielle etter norsk forretningsetikk.

Alternativ 1 er å ta avgift av alle som veier over henholdsvis 130 kilo for menn og 100 kilo for kvinner.

Alternativ 2 er å ta en avgift per tomme utover en mageomkrets på 45 tommer (cirka 112,5 cm).

Alternativ 3 er å ta en avgift per poeng som går utover 40 poeng over Body Mass Index.

Alternativ 4 er å la passasjerer betale to billetter dersom deres midjemål berører venstre -og høyre armlene samtidig.

Nok et PR-stunt fra Ryan Air?
Runde to av avstemmingen ble avsluttet den 27. april. Det er ikke godt å vite om dette bare er nok et PR-stunt fra Ryan Air, som jo har en historie om å følge teorien om at all PR er god PR. Det er vel slett ikke urimelig å tenke seg at de enkelte lands myndigheter og forbrukerorganisasjoner ganske så aggresivt vil følge opp denne type aktiviteter, dersom flyselskapet virkelig innfører noen av ovennevnte avgiftsforslag. Det skal jo ikke mye fantasi til for å se for seg en rekke kreative avgiftsmodeller i mange bransjer dersom det blir fritt frem å kreve mer av alle overvektige.

Ryan Air liker godt imaget om å være den som mest aggresivt kutter sine kostnader og derigjennom sørger for at folk flest får billetter nær sagt gratis. Og vi tror de fleste aksepterer at man betaler overpris på flymaten, ekstra avgift for å bli prioritert i innsjekkingen og gebyr for kofferter du vil ha med deg utover håndbaggasje. Det er imidlertid noe annet når selskapet forsøker å konstruere nye avgifter med like stor oppfinnsomhet som derivatselgende finansmeglere.

Ryan Air fra Norge:
Uansett hva man sier om Ryan Air så har de mange gode ruter fra Norge til spennende reisemål Europa rundt. Ryan Air tar deg blant annet fra Haugesund til London og Bremen, og fra Torp Sandefjord har Ryan Air ruter til hele Europa. Vi kan kort nevne London, Bergamo (Milano), Pisa, Girona (Barcelona) og Sicilia.

Se direkteruter fra Haugesund, Torp og andre flyplasser i Norge hos Reiseplaneten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere