*Nettavisen* Nyheter.

- Dro ikke til Sydpolen for å tape

KLARE FOR KAMP: Stian og Rune utenfor Troll forskningsstasjon i Dronning Mauds Land hvor kappløpet startet. Foto: Rune Malterud/Stian Aker

Rune og Stian satte verdensrekord i Amundsens fotspor.

02.04.09 13:29

I 1911 utfordret Roald Amundsen Robert Falcon Scott til kappløp til Sydpolen. Som kjent var Amundsen førstemann, mens det endte i tragedie for Scott som døde på vei tilbake etter å ha nådd Sydpolen 35 dager etter Amundsen.

Ingen erfaring
Nesten 100 år etter Amundsens triumf til Sydpolen ville Toten-guttene Rune Malterud og Stian Aker konkurrere mot noen hardhauser av engelskmenn og irer i «Amundsens Omega 3 South Pole Race».

Guttene hadde ingen erfaringer med polare områder, men har alltid vært glad i friluftsliv, og det var ved en ren tilfeldighet at guttene fikk høre om kappløpet til Sydpolen. De to guttene bestemte seg da for å gjøre alt for å forsvare Norges stolte polarhistorie.

- Jeg må innrømme at det hender at jeg tenker at jeg er en idiot som heller kunnet bare ligge på sofaen og kost meg, og så hopper jeg rett ut i det her, sier Stian på NRKs «Kampen mot Sørpolen».

Etter et års hardtrening, samt strev for å finne sponsorer midt i finanskrisen, var guttene klare for å forsvare Norge. Blant annet fikk de med seg Sætre, som også lagde kjeks til Roar Amundsen på hans ekspedisjon, til å utstyre dem med Bixit-kjeks.

De tok med seg et kamerateam og resultatet ble «Kampen om Sørpolen» som sendes på NRK på søndager.

Fire britiske lag
Britene var selvsagt klar for revansj etter Scotts tap mot Amundsen, hele fire av de totalt seks lagene som stilte til start besto i hovedsak av engelskmenn.

Guttene planla å gå jevnt ut i etapper av åtte timers gange, med pauser i teltet underveis. Men det tok ikke lang tid før de må endre taktikken fordi «Team Qinetiq» legger ut i et vanvittig tempo. Engelskmennene tok en soleklar ledelse og Rune og Stian måtte droppe den opprinnelige taktikken.

- Vi dro ikke til Sydpolen for å tape, så vi bestemte oss for å gi alt og doble gangtiden fra åtte til helt opptil 16 timer i strekk, sier Stian.

Dette gjorde at guttene måtte kutte ned på søvnen, og fordi det tok for lang tid å koke vann måtte de redusere til kun ett måltid om dagen.

Femti minusgrader
Klimaet på Sydpolen var ned mot femti minusgrader med sterk vind, så ekstremturen kostet krefter underveis, men det var også en mental påkjenning.

- Vi var heldigvis godt forberedt så vi merket ikke så mye til kulda, men det ble en ekstrem påkjenning å gå så lange etapper i det monotone og flate isødet. Alt ser likt ut og det finnes ikke fugler eller andre dyr – bare is. Vi gikk også på rekke for å skjerme hverandre mot vinden, så derfor snakket vi ikke sammen mens vi gikk. Og det kan vel nesten hende at vi ble smårare underveis, sier Rune.

Men anstrengelsene til det norske laget ga resultater. Rune og Stian passerte engelskmennene og snek seg forbi dem uten at de la merke til det, og etter 17 dager elleve timer og ett minutt var guttene framme ved polpunktet. Men de to guttene har ikke bare forsvart Norges ære i kappløpet til Sydpolen, de har også satt ny verdensrekord. Aldri før har noen gått til Sydpolen på så kort tid. Stian og Rune har lagt bak seg hele 770 kilometer i luftlinje.

- Hallusinasjoner og «koma»-opplevelser
Underveis var kappløpet en enorm mental påkjenning for de norske guttene. Minimalt med søvn og konstant uro for hvordan de lå an i forhold til de andre lagene, gjorde kappløpet til en helt ekstrem opplevelse.

– Hvert eneste minutt var vi nødt til å jobbe med oss selv for å opprettholde tempoet. Den lille tiden vi tilbrakte i teltet brukte vi hele tiden til å lytte etter om noen passerte oss. Hallusinasjoner og «koma»-opplevelser ble nesten dagligdags til slutt, forteller Rune.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.